Het klimaat van Hongarije en de beste reistijd

In Hongarije varieert het klimaat van gematigd tot continentaal, met warme zomers en koude winters. De zomermaanden, van juni tot augustus, brengen gemiddelde temperaturen tussen de 20 en 27 graden Celsius, met af en toe pieken tot boven de 30 graden. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, met de meeste regenval in de lente- en herfstmaanden. Vorst kan voorkomen in de wintermaanden, met temperaturen die kunnen dalen tot onder nul. Over het algemeen kenmerkt het weer in Hongarije zich door seizoensgebonden temperatuurveranderingen en een gematigde hoeveelheid neerslag gedurende het hele jaar. De diversiteit van het Hongaarse klimaat zorgt voor een interessante mix van weersomstandigheden en maakt het land het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming voor bezoekers.

Klimaat van Hongarije

Hongarije, een land met een rijke geschiedenis en prachtige landschappen, heeft een divers klimaat dat varieert van gematigd landklimaat tot subalpiene omstandigheden in zijn bergachtige regio's. Het klimaat van Hongarije biedt een fascinerende mix van gematigde en extreme weersomstandigheden, van warme, zonnige zomers tot koude, sneeuwrijke winters. Deze variatie draagt bij aan de natuurlijke schoonheid en diversiteit van het land, van zijn bruisende steden tot de rustige, besneeuwde bergtoppen.

Gematigd landklimaat met variaties

Het grootste deel van Hongarije ervaart een gematigd landklimaat, gekenmerkt door koude, natte winters en warme zomers. De zomermaanden zijn bijzonder aangenaam met temperaturen die overdag vaak tussen de 25 en 30 graden Celsius liggen. Echter, tijdens hittegolven, aangedreven door stabiele hogedruksystemen boven de Balkan, kunnen de temperaturen stijgen tot tussen de 35 en 40 graden Celsius. Deze periode is ook relatief de natste van het jaar, hoewel de hoeveelheid neerslag met gemiddeld 50 tot 90 millimeter per maand relatief beperkt blijft.

Klimaatdetails Hongarije

  • Beste reistijd: april t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -1°C en 27°C
  • Regen: 68 dagen per jaar en totaal 600 mm regen
  • Sneeuw: 26 dagen per jaar en 3.3 cm sneeuw
  • Zonuren: 2000 zonuren per jaar

Koude winters en sneeuw

De winters in Hongarije tonen het duidelijke contrast van het landklimaat, met gemiddelde dagtemperaturen rond of net boven het vriespunt en nachttemperaturen die vaak vijf graden onder nul duiken. Deze koude omstandigheden zijn ideaal voor sneeuwval, die gemiddeld dertig dagen per jaar voorkomt. In de zuidoostelijke laagvlaktes is sneeuw minder gebruikelijk, met ongeveer twintig dagen sneeuwbedekking per jaar, terwijl de berggebieden in het noorden, zoals Matra en Bükk, tot honderd dagen per jaar sneeuw kunnen ervaren.

Zonneschijn en droge dagen

Met meer dan tweeduizend zonuren per jaar geniet Hongarije van een relatief zonnig klimaat. Het zuiden en zuidwesten van het land zijn het zonnigst, met jaarlijks ongeveer 2100-2200 zonuren, terwijl het noorden iets minder zon ontvangt. Het land telt gemiddeld 220 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 70% en een UV-index van 4.

Klimaatgemiddelden en extremen

De gemiddelde jaartemperatuur in Hongarije is 16°C, met jaarlijkse neerslaghoeveelheden variërend van 500 tot 650 mm en sneeuwval van 20 tot 50 cm. De warmste maand is juli, met een gemiddelde temperatuur van 28 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is met gemiddeld 2 graden Celsius. Overdag variëren de temperaturen tussen 2 en 28 graden Celsius, terwijl ze 's nachts tussen -3 en 17 graden Celsius liggen.

Klimaatgemiddelden Hongarije voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 2 en 28 graden Celsius en 's nachts tussen de -3 en 17 graden Celsius. Het regent 114 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 500-650 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 23 dagen per jaar met 20-50 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 2000-2300 zonuren.

Temperatuurgrafiek Hongarije

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Hongarije.

Neerslaggrafiek Hongarije

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Hongarije.

Maximum temperatuur: tussen 2°C en 28°C
Warmste maand: 28°C in juli
Koudste maand: 2°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -3°C en 17°C
Droge dagen: 228 dagen
Dagen met regen: 114 dagen
Dagen met sneeuw: 23 dagen
Totale regensom: 500-650 mm
Totale sneeuwval: 20-50 cm
Aantal uren zon: 2000-2300 uur

Beste reistijd voor Hongarije

Om naar Hongarije te gaan is de beste reistijd april t/m september. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. In Hongarije is juli de warmste maand met 28°C en de meeste koude maand is 2°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Hongarije.

Meest populaire bestemmingen

Krijg direct inzicht in het weer en klimaat van deze bestemmingen in Hongarije:

Ervaringen met het klimaat van Hongarije

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Hongarije.

Hidde Spil was in Hongarije in oktober
goed

Oktober in Hongarije bleek verrassend aangenaam met gematigde temperaturen rond de 15 graden. De zon scheen regelmatig, maar er waren ook een paar regenachtige dagen. Natuurlijk is er geen garantie dat er zon of sneeuw komt, maar het landschap en de cultuur maken veel goed.

Esmée was in Hongarije in september
goed

De lucht is schoon, overdag aangenaam warm en 's nachts koel. Er viel weinig regen. Zonder strand geen zee om in te zwemmen, maar de thermale baden waren geweldig!

Julia was in Hongarije in juli
uitstekend

Ideaal om te zwemmen aan het Balatonmeer en de prachtige hoofdstad Boedapest te verkennen. Echt een zonnige plek!

Anna was in Hongarije in november
matig

Uiteraard is het geen zonnige plek en is het nog te vroeg voor wintersport. De temperaturen lagen tussen de 2°C en 14°C.

Rein was in Hongarije in februari
matig

Geen ideale tijd om te bezoeken als je een zonliefhebber bent. Voor de wintersport is dit echter niet genoeg.

Amber was in Hongarije in maart
redelijk

De luchttemperatuur was gematigd, tussen 8 en 15 °C. Te koel om te zonnebaden, geen sneeuw voor de wintersport, maar prima om de stad te bezoeken.

Puck Bijlsma was in Hongarije in augustus
uitstekend

Ideaal om te zwemmen, zonnebaden en buitenactiviteiten. Een ideale plek om te zonnebaden!

Elin was in Hongarije in april
redelijk

Een aantal mooie zonnige dagen, maar ook wat regen en zelfs wat sneeuw op sommige hoger gelegen gebieden. Nog te onvoorspelbaar voor een echte zonliefhebber.

Fleur was in Hongarije in mei
goed

Het was niet te warm, dus het was comfortabel om te reizen. Hongarije is geen typische bestemming voor een zon- of strandvakantie, maar het weer was zeker erg goed.

Teun was in Hongarije in januari
goed

Ondanks de kou draagt ​​het knapperige besneeuwde landschap bij aan de sfeer. Goede locatie voor wintersport, maar voor sightseeing kan het fris zijn.

Bram was in Hongarije in december
goed

Geen sneeuw voor de wintersport, maar wel ideaal om de stad te bezoeken en te ontspannen in de thermale baden. Warme kleding is vereist.

Cees was in Hongarije in juli
uitstekend

Mooi weer goede temperatuur kkm elk jaar naar Hongarije maar veel rond Boedapest nu ga ik naar het zuiden voor r weke. Of langer

Ben je in Hongarije geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Hongarije achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Hongarije

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Hongarije is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Hongarije in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 2 4 11 18 22 25 28 28 23 16 10 3
Min °C -3 -1 3 7 11 14 16 17 13 8 4 -1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 29 30 24 16 29 26 22 13 16 19 27 26
Dagen regen 10 9 10 11 13 11 10 6 7 8 9 10
Dagen sneeuw 9 7 2 - - - - - - - 1 4
Dagen droog 12 12 19 19 18 19 21 25 23 23 20 17
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 4 4 7 10 11 11 12 12 9 6 5 5
Windkracht (Bft) 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 3 3 5 5 6 6 5 4 3 2 2

Klimaat van Hongarije per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Hongarije? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Hongarije

Bekijk het volledige weerbericht voor Hongarije

Wil je weten wat voor weer het is in Hongarije voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Hongarije en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Hongarije voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Hongarije

Alle bestemmingen in Hongarije

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.