Het klimaat van de Griekse Eilanden en de beste reistijd

Het klimaat van de Griekse Eilanden in het kort

De Griekse Eilanden genieten van een mild mediterraan klimaat met warme, droge zomers en milde, natte winters. Temperaturen variëren tussen de 10°C in de winter tot 30°C in de zomer. De zomermaanden zijn gedomineerd door de 'Meltemi', een noordelijke wind die verkoeling biedt tijdens de hete middagen, vooral in juli en augustus. Neerslag is beperkt, voornamelijk van oktober tot maart. Het weer is overwegend zonnig, met meer dan 300 zonnedagen per jaar, waardoor de Griekse Eilanden een populaire bestemming zijn voor liefhebbers van zon en zee.

Het klimaat van de Griekse Eilanden en de beste reistijd partly-cloudy-day 17°C

Klimaatdetails Griekse Eilanden

  • Beste reistijd: mei t/m oktober
  • Jaartemperatuur: tussen 10°C en 30°C
  • Zeetemperatuur: tussen 17°C en 28°C
  • Regen: 60 dagen per jaar en totaal 500 mm regen
  • Zonuren: 2900 zonuren per jaar

Klimaat van de Griekse Eilanden

De Griekse eilanden staan bekend om hun adembenemende schoonheid, rijke geschiedenis en culturele erfgoed. Een cruciaal aspect dat bijdraagt aan de unieke charme van deze eilanden is hun mediterrane klimaat. Dit klimaattype zorgt voor warme, droge zomers en milde, vochtige winters, waardoor de Griekse eilanden het hele jaar door een ideale bestemming zijn voor toeristen.

Zomerse warmte en droogte

In de zomermaanden bereiken de temperaturen op de Griekse eilanden gemakkelijk de 28 graden Celsius, met augustus als de warmste maand. Deze periode kenmerkt zich door lange, zonovergoten dagen met weinig tot geen neerslag, waardoor het de perfecte tijd is voor strandvakanties, watersporten en het verkennen van de vele historische sites. De lage luchtvochtigheid en de verkoelende zeebries maken de warmte aangenaam voor bezoekers.

Milde winters

De winter brengt een zachtere kant van het klimaat naar voren, met temperaturen die zelden onder de 14 graden Celsius dalen. Januari is de koudste maand, maar zelfs dan blijft het klimaat mild vergeleken met veel andere Europese bestemmingen. Deze periode is ideaal voor het verkennen van de natuur en de culturele bezienswaardigheden van de eilanden zonder de drukte van het hoogseizoen.

Neerslag en zonneschijn

Gedurende het jaar valt er gemiddeld 201 mm neerslag, verspreid over ongeveer 83 dagen, voornamelijk in de herfst- en wintermaanden. Dit draagt bij aan de weelderige vegetatie van de eilanden en de bloei van wilde bloemen in het voorjaar. Met gemiddeld 251 droge dagen per jaar en een totaal van 3488 zonuren, is het geen verrassing dat de Griekse eilanden bekend staan om hun heldere, zonnige dagen.

Zeetemperaturen

De zeetemperaturen rond de Griekse eilanden variëren van aangenaam warm in de zomer tot verfrissend koel in de winter, met waarden tussen de 17 en 28 graden Celsius. Dit maakt zwemmen en watersporten zoals snorkelen en duiken het hele jaar door mogelijk, met de warmste zeetemperaturen in de late zomer.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in de Griekse Eilanden.

Beste reistijd voor Griekse Eilanden

Als je een van Griekse Eilanden wil bezoeken, dan is in het algemeen de beste reistijd mei t/m oktober. In deze periode heb je een warme temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur op Griekse Eilanden is 28°C in augustus en de laagste is 14°C in januari. De hoogste watertemperatuur is 28°C en op z’n koudst is het water 17°C.

Klimaattabel van de Griekse Eilanden

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor de Griekse Eilanden is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van de Griekse Eilanden in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 14 15 16 18 22 25 27 28 26 22 19 16
Min °C 12 12 13 15 18 21 24 24 23 19 16 13
Water °C 18 17 17 18 21 25 27 28 27 25 22 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 37 43 17 10 9 3 0 1 6 19 22 34
Dagen regen 13 11 9 7 6 2 1 1 3 9 8 13
Dagen droog 18 17 22 23 25 28 30 30 27 22 22 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 8 9 11 12 12 12 12 11 7 7 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
UV-index 4 4 4 5 6 6 7 7 6 5 5 4

Klimaat van de Griekse Eilanden per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor de Griekse Eilanden? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer de Griekse Eilanden

Vandaag is er veel bewolking de de Griekse Eilanden en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 17 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Griekse Eilanden

Wil je weten wat voor weer het is de Griekse Eilanden voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting de Griekse Eilanden en zo ben je goed voorbereid op wat het weer de Griekse Eilanden voor je in petto heeft.

Ervaringen met het klimaat van de Griekse Eilanden

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van de Griekse Eilanden.

redelijk

Overdag was het comfortabel genoeg voor een korte broek, maar zorg ervoor dat je een jas meeneemt voor de koelere avonden. Als je niet van de regen houdt, ga dan over een andere maand verder.

redelijk

December is verrassend mild op de Griekse eilanden, met zeer aangename temperaturen voor buitenactiviteiten. Maar met regen en wind kan het soms een beetje onvoorspelbaar zijn. Er heerst hier meer rust dan in de zomer.

redelijk

Milde zonnige dagen werden afgewisseld met hevige regen en wind. Verwacht geen constante zonneschijn, maar de temperaturen zijn comfortabel voor eenvoudige buitenactiviteiten. Verpak waterdichte opties!

redelijk

Regen is mogelijk, maar een zonnige dag is geen uitzondering. Iets minder warm dan je in Griekenland gewend bent, dus zomerse outfits zijn niet ideaal. Geweldig om te ontspannen, minder om te zwemmen.

Ben je de Griekse Eilanden geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Griekse Eilanden achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.
Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.