Het klimaat van Georgië en de beste reistijd

In Georgië zijn de zomers warm met temperaturen rond de 33 graden. De winters zijn koud met temperaturen die kunnen dalen tot -1 graden. Er valt het hele jaar door neerslag, voornamelijk in de vorm van regen. De lente en de herfst zijn aangenaam, met milde temperaturen en af en toe een regenbui. Het weer kan snel veranderen en het is verstandig om altijd voorbereid te zijn op verschillende weersomstandigheden. Georgië heeft een gematigd klimaat, met invloeden van de Zwarte Zee en de Kaukasus. Het land staat bekend om zijn groene landschappen en prachtige natuur, mede dankzij de regelmatige regenval. Het is aan te raden om kleding mee te nemen die geschikt is voor zowel warme als koude temperaturen en om altijd een paraplu bij de hand te hebben.

Klimaat van Georgië

Georgië, een land doordrenkt met geschiedenis en culturele diversiteit, wordt ook gekenmerkt door een gevarieerd klimaat dat invloeden kent van zowel de Zwarte Zee als de Kaukasus. Het klimaat van Georgië is een intrigerende mix van neerslag, zonuren, temperaturen en luchtvochtigheid, die samen een unieke omgeving creëren voor zowel de natuurlijke wereld als de menselijke bewoners. Met een overvloed aan zonlicht, vruchtbare gronden en een gevarieerd landschap blijft Georgië een aantrekkelijke bestemming voor reizigers en een thuis voor degenen die de schoonheid van dit prachtige land koesteren.

Regenval en sneeuwval: cruciale elementen van het Georgische klimaat

Het gemiddelde weer in Georgië wordt gekenmerkt door een opvallend niveau van neerslag, variërend van regen tot sneeuw. Jaarlijks valt er gemiddeld tussen de 688 en 1082 millimeter regen en tussen de 47 en 109 centimeter sneeuw. Deze neerslag is essentieel voor de landbouw en het landschap van Georgië, dat een gevarieerde flora en fauna ondersteunt.

Klimaatdetails Georgië

  • Beste reistijd: april t/m juni
  • Jaartemperatuur: tussen -1°C en 33°C
  • Regen: 117 dagen per jaar en totaal 1332 mm regen
  • Sneeuw: 22 dagen per jaar en 47-109 cm sneeuw
  • Zonuren: 2017 zonuren per jaar

Deze neerslag is echter niet gelijkmatig verdeeld over het hele jaar. Gemiddeld regent het ongeveer 133 dagen per jaar in Georgië, waarbij de regenval bijdraagt aan het vitale ecosysteem van het land. Daarnaast sneeuwt het gemiddeld 22 dagen per jaar, waardoor de winters een schilderachtig uiterlijk krijgen en bijdragen aan de waterbronnen van het land.

Zonuren en temperaturen: een gevarieerd landschap

Het klimaat van Georgië biedt ook een uitgebreid scala aan zonuren en temperaturen gedurende het jaar. Met 1614-2111 zonuren per jaar is Georgië gezegend met een overvloed aan zonlicht, wat een gunstige omgeving creëert voor landbouw en toerisme. Deze zonuren dragen bij aan de aantrekkelijkheid van Georgië als reisbestemming, waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige landschappen onder een stralende zon.

Wat betreft de temperaturen, variëren deze aanzienlijk in Georgië. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt rond de 16°C, met de warmste maand juli, waarin temperaturen tot 30 graden Celsius kunnen stijgen. Aan de andere kant is januari de koudste maand, met temperaturen die kunnen dalen tot 4 graden Celsius. Deze variatie in temperaturen weerspiegelt de diversiteit van het landschap van Georgië, variërend van de besneeuwde toppen van de Kaukasus tot de warme, zonnige kusten van de Zwarte Zee.

Luchtvochtigheid en UV-index

Naast neerslag, zonuren en temperaturen zijn luchtvochtigheid en de UV-index ook belangrijke aspecten van het klimaat van Georgië. Met een gemiddelde luchtvochtigheid van 65% biedt Georgië een aangename atmosfeer voor bewoners en bezoekers, waarbij de vochtigheid bijdraagt aan de vruchtbaarheid van de grond en het behoud van de natuurlijke habitats.

Wat de UV-index betreft, ligt deze gemiddeld op 4 gedurende het jaar. Dit impliceert een matig niveau van UV-straling, wat aangeeft dat voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om blootstelling aan de zon te beperken, vooral tijdens de warmere maanden wanneer de zonnestralen intenser zijn.

Klimaatgemiddelden Georgië voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 4 en 30 graden Celsius en 's nachts tussen de -3 en 17 graden Celsius. Het regent 133 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 688-1082 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 22 dagen per jaar met 47-109 cm aan sneeuw. Gedurende het hele jaar zijn er 1614-2111 zonuren.

Temperatuurgrafiek Georgië

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Georgië.

Neerslaggrafiek Georgië

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Georgië.

Maximum temperatuur: tussen 4°C en 30°C
Warmste maand: 30°C in juli
Koudste maand: 4°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -3°C en 17°C
Droge dagen: 210 dagen
Dagen met regen: 133 dagen
Dagen met sneeuw: 22 dagen
Totale regensom: 688-1082 mm
Totale sneeuwval: 47-109 cm
Aantal uren zon: 1614-2111 uur

Beste reistijd voor Georgië

Om naar Georgië te gaan is de beste reistijd april t/m juni. In deze periode heb je een warme temperatuur en weinig neerslag. In Georgië is juli de warmste maand met 30°C en de meeste koude maand is 4°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Georgië.

Ervaringen met het klimaat van Georgië

Plaats je review over je ervaringen met het weer van Georgië.

Ben je in Georgië geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Georgië achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Georgië

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Georgië is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Georgië in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 4 6 10 16 21 27 30 29 24 17 10 6
Min °C -3 -2 2 5 10 14 17 17 13 8 3 -1
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 13 13 31 33 51 28 21 24 23 26 18 14
Dagen regen 5 7 13 16 19 12 12 11 11 12 8 7
Dagen sneeuw 7 6 3 1 - - - - - - 2 3
Dagen droog 19 15 15 13 12 18 19 20 19 19 20 21
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 7 8 9 9 12 12 12 10 9 8 6 7
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 2 3 4 5 6 6 6 4 3 2 2

Klimaat van Georgië per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Georgië? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Georgië

Bekijk het volledige weerbericht voor Georgië

Wil je weten wat voor weer het is in Georgië voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Georgië en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Georgië voor je in petto heeft.

Populaire bestemmingen in Georgië

Alle bestemmingen in Georgië

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.