Het klimaat van Corsica en de beste reistijd

Corsica, gelegen in Frankrijk, kent een aangenaam mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 2 en 22 graden. Corsica ontvangt gemiddeld 600 millimeter neerslag per jaar. De zomermaanden zijn droog en warm, ideaal voor liefhebbers van zon en zee. In de winter kan er wat regen vallen, maar over het algemeen blijft het weer mild. De wind die voornamelijk over Corsica waait is de mistral, die zorgt voor verfrissing tijdens de warme zomerdagen. Deze wind staat bekend om zijn verkoelende werking en heldere luchten. Kortom, Corsica biedt een aantrekkelijk klimaat voor zowel zomerse strandgangers als winterse ontdekkingsreizigers.

Klimaat van Corsica

Corsica, een eiland met een rijke geschiedenis en adembenemende natuurlijke schoonheid, biedt een klimaat dat net zo gevarieerd en aantrekkelijk is als het landschap zelf. Dit Franse eiland in de Middellandse Zee geniet van een mediterraan klimaat langs de kust, met milde, regenachtige winters en warme, zonnige zomers. Het binnenland, gekenmerkt door zijn bergachtige terrein, ervaart echter een geleidelijke afkoeling met toenemende hoogte, waarbij de hoogste piek, Monte Cinto, reikt tot 2.706 meter.

Corsica biedt een divers klimaat dat bijdraagt aan de unieke charme van het eiland. Met zijn milde winters, warme zomers en de variatie tussen kust en binnenland, is Corsica een bestemming die het hele jaar door aantrekkelijk is.

Klimaatdetails Corsica

  • Beste reistijd: april t/m juni
  • Jaartemperatuur: tussen 2°C en 22°C
  • Zeetemperatuur: tussen 14°C en 24°C
  • Regen: 75 dagen per jaar en totaal 600 mm regen
  • Sneeuw: 1 dagen per jaar
  • Zonuren: 2962 zonuren per jaar

Het mediterrane klimaat van Corsica

Aan de kust, waar steden als Ajaccio, Calvi, Bastia, Bonifacio en Porto Vecchio liggen, is het klimaat typisch mediterraan. Dit betekent dat bezoekers kunnen genieten van lange, zonnige dagen in de zomer, terwijl de winters mild en vochtig blijven. De gemiddelde temperaturen in Ajaccio, bijvoorbeeld, variëren van een koele 9,4°C in januari tot een aangename 23,2°C in juli. Dit maakt Corsica een aantrekkelijke bestemming voor zowel zomer- als winterbezoekers.

Variatie in het binnenland

In het binnenland, zoals in Sartena en Corte, is het klimaat iets koeler, vooral in de winter, terwijl de zomerdagen warmer kunnen zijn met een hogere kans op onweersbuien. Deze variatie zorgt voor een rijke diversiteit aan ervaringen voor wandelaars en natuurliefhebbers die het ruige binnenland van Corsica willen verkennen. De bergen zijn ook een toevluchtsoord voor sneeuwliefhebbers in de winter, met ski-resorts die profiteren van de frequente sneeuwval.

Wind en weer

Corsica staat bekend om zijn winderige omstandigheden, vooral vanwege de Maestrale (of Mistral) en de Libeccio, die beide kunnen zorgen voor plotselinge weersveranderingen. Deze winden, samen met de Tramontana uit het noorden, beïnvloeden het weer aanzienlijk, vooral in de wintermaanden. In de zomer zorgen briesjes echter voor verkoeling langs de kust, waardoor de hitte aangenamer wordt.

Neerslag en zonneschijn

Wat betreft neerslag, varieert deze aanzienlijk over het eiland. De bergflanken ontvangen meer neerslag en zijn daardoor bedekt met weelderige bossen, terwijl de kustgebieden droger zijn, met jaarlijkse neerslag die zelden de 700 millimeter overschrijdt. Ajaccio, bijvoorbeeld, ontvangt ongeveer 640 millimeter neerslag per jaar. Ondanks de variatie in neerslag, geniet Corsica van een overvloed aan zonneschijn, vooral in de zomermaanden, met Ajaccio die ongeveer 2.750 zonuren per jaar ontvangt.

Beste reistijd

De beste tijd om Corsica te bezoeken hangt af van je interesses. Voor stadsbezoeken zijn de maanden van half april tot half juni en de maand september ideaal, omdat de zomerhitte dan minder intens is. Wandelaars en natuurliefhebbers zullen de periode van juni tot september prefereren, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de natuur op zijn mooist is. Voor strandliefhebbers zijn juli en augustus de beste maanden, hoewel juni en september ook aantrekkelijk kunnen zijn, met iets koelere avonden en minder drukte.

Klimaatgemiddelden Corsica voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 12 en 28 graden Celsius en 's nachts tussen de 7 en 20 graden Celsius. De zeetemperatuur ligt tussen de 14 en 24 graden Celsius. Het regent 145 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 1017 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 1 dag per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2962 zonuren.

Temperatuurgrafiek Corsica

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Corsica.

Neerslaggrafiek Corsica

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Corsica.

Maximum temperatuur: tussen 12°C en 28°C
Warmste maand: 28°C in juli
Koudste maand: 12°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 7°C en 20°C
Zeetemperatuur: tussen 14°C en 24°C
Droge dagen: 219 dagen
Dagen met regen: 145 dagen
Dagen met sneeuw: 1 dag
Totale regensom: 1017 mm
Aantal uren zon: 2962 uur

Corsica hoort bij Frankrijk. Bekijk onze pagina over het klimaat van Frankrijk voor meer klimaatinfo over Frankrijk of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Corsica

Corsica is een eiland dat bij Frankrijk hoort en is beroemd om de schitterende stranden. De beste reistijd voor Corsica is tussen mei en september. In deze tijd is het weer warm en zonnig en de temperatuur van de zee aangenaam. Het is ook heerlijk om de hele dag buiten te vertoeven.

Vanaf juni wordt het warmer en dat maakt het ideaal voor een duik in de Middellandse Zee. In de zomer gaan grote aantallen toeristen naar Corsica om van de veelzijdigheid van het eiland te genieten. Het is te warm voor een wandeling, maar wel een prima tijd om watersportactiviteiten te doen of bergrivieren te verkennen.

Eind oktober daalt de temperatuur weer en de wintermaanden zijn mild, maar er zijn wel perioden met regen. Veel hotels en restaurants zijn vanaf november gesloten en gaan rond Pasen weer open.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Corsica.

Ervaringen met het klimaat van Corsica

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Corsica.

Vivian lems was in Corsica in augustus
goed

Veel zon, goede temp rond 25 graden en een paar buien, deel van de dag!

Ben je op Corsica geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Corsica achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Corsica

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Corsica is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Corsica in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 12 12 14 17 20 25 28 28 25 21 17 13
Min °C 7 7 8 10 13 17 20 20 18 15 11 9
Water °C 14 14 14 14 17 20 23 24 23 20 18 15
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 122 105 90 70 75 40 25 17 55 98 171 149
Dagen regen 16 14 14 14 12 10 7 6 12 12 15 13
Dagen sneeuw - 1 - - - - - - - - - -
Dagen droog 15 13 17 16 19 20 24 25 18 19 15 18
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 6 7 8 9 10 11 11 9 9 6 6
Windkracht (Bft) 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 3 3
UV-index 3 3 4 4 5 6 6 6 5 4 3 3

Klimaat van Corsica per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Corsica? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer op Corsica

Bekijk het volledige weerbericht voor Corsica

Wil je weten wat voor weer het is op Corsica voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting op Corsica en zo ben je goed voorbereid op wat het weer op Corsica voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.