Het klimaat van Sauerland en de beste reistijd

Sauerland in Duitsland kent gematigde temperaturen, met een minimum van 1 graden Celsius in de winter en een maximum van 23 graden Celsius in de zomer. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het hele jaar, wat resulteert in groene landschappen en weelderige bossen. Het weerbeeld wordt voornamelijk beïnvloed door de ligging in het middengebergte, met milde zomers en koude winters. Deze regio staat bekend om zijn prachtige natuur en is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

Het klimaat van Sauerland en de beste reistijd showers-day 8°C

Klimaatdetails Sauerland

  • Beste reistijd: juni t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 1°C en 23°C
  • Regen: 170 dagen per jaar en totaal 1100 mm regen
  • Sneeuw: 25 dagen per jaar en 12 cm sneeuw
  • Zonuren: 1700 zonuren per jaar

Klimaat van Sauerland

Het Sauerland, een prachtige regio in Duitsland, staat bekend om zijn gematigde zeeklimaat en de kleine temperatuurverschillen tussen zomer en winter. Deze regio, verdeeld in vijf gebieden waaronder Hochsauerland en West Sauerland, biedt een gevarieerd landschap met hoger gelegen gebieden rond Winterberg en de Lenne und Rothaar bergketen.

Met ongeveer 1.400 kilometer aan mountainbikeroutes en talrijke rivieren en meren is het een paradijs voor liefhebbers van watersporten en mountainbiken. Daarnaast herbergt het Sauerland het grootste grottenstelsel van Europa en talloze pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen en kastelen, waardoor het ook op cultureel vlak veel te bieden heeft.

Het Sauerland biedt een unieke mix van natuurlijke schoonheid, culturele ervaringen en een aangenaam klimaat, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor zowel avonturiers als cultuurliefhebbers. Met zijn gematigde zeeklimaat, gevarieerde landschap en rijke culturele erfgoed, biedt het Sauerland voor elk wat wils, ongeacht het seizoen.

Klimaatkenmerken van Sauerland

Het Sauerland kent vier duidelijk onderscheiden seizoenen. In de lente beginnen de temperaturen te stijgen, hoewel de nachten nog koud kunnen zijn. De zomers zijn aangenaam met gemiddelde dagtemperaturen rond de 20 graden Celsius, met af en toe een uitschieter. In de winter kunnen er temperaturen beneden nul worden geregistreerd, maar het wordt zelden extreem koud. De meeste neerslag valt in de herfst, en door de heuvelachtige ligging kunnen de temperaturen in de valleien iets hoger liggen.

Op vakantie naar Sauerland?

De gemiddelde jaartemperatuur voor Sauerland is 13 graden Celsius, met een jaarlijkse neerslag van 491 mm. Het gebied kent 149 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 83% en een UV-index van 3. De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 23 graden Celsius, terwijl januari de koudste maand is met 3 graden Celsius.

Overdag varieert de temperatuur tussen de 3 en 23 graden Celsius en 's nachts tussen de -1 en 12 graden Celsius. Er valt neerslag op 166 dagen per jaar, en het sneeuwt gemiddeld 43 dagen per jaar. Het gebied geniet van ongeveer 2406 zonuren per jaar.

Een natuur- en cultuurrijke bestemming

Het Sauerland is niet alleen een bestemming voor natuurliefhebbers en sportenthousiasten, maar ook voor diegenen die geïnteresseerd zijn in cultuur en geschiedenis. De vele terrassen bieden de perfecte gelegenheid om te genieten van het lokale Sauerland bier, vooral op een warme zomerdag. De regio's unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom en aangenaam klimaat maken het een ideale bestemming voor een breed scala aan activiteiten, van wandelen en fietsen tot watersport en culturele excursies.

Klimaatgemiddelden Sauerland voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 3 en 23 graden Celsius en 's nachts tussen de -1 en 12 graden Celsius. Het regent 166 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 491 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 43 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2406 zonuren.

Temperatuurgrafiek Sauerland

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Sauerland.

Neerslaggrafiek Sauerland

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Sauerland.

Maximum temperatuur: tussen 3°C en 23°C
Warmste maand: 23°C in juli
Koudste maand: 3°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -1°C en 12°C
Droge dagen: 156 dagen
Dagen met regen: 166 dagen
Dagen met sneeuw: 43 dagen
Totale regensom: 491 mm
Aantal uren zon: 2406 uur

Sauerland ligt in Duitsland. Bekijk onze pagina over het klimaat van Duitsland voor meer klimaatinfo over Duitsland of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Sauerland

Voor een bezoek aan Sauerland in in Duitsland is de beste reistijd juni t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Sauerland is 23°C in juli en de laagste is 3°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Sauerland.

Ervaringen met het klimaat van Sauerland

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Sauerland.

Eefje was in Sauerland in maart
redelijk

Veel bewolking en regen, plus enkele mooie lentedagen met temperaturen rond de 10 graden. Verrassend genoeg bleven koude nachten vaak helder. Niet helemaal perfect, maar toch sfeervol.

Reinier was in Sauerland in oktober
goed

Koele maar zonnige dagen maakten wandelingen en buitenactiviteiten aantrekkelijk. Een paar dagen regen, maar die versterkten de rijke herfstkleuren alleen maar. Een beetje wisselvallig, maar over het algemeen een aangename ervaring.

Wijnand was in Sauerland in juli
goed

Overdag is het warm maar niet benauwd, ideaal voor actieve recreatie. 's Avonds is het iets koeler, ideaal om later van te genieten. Soms regent het, maar het groen daar blijft zo mooi!

Eline Gielissen was in Sauerland in januari
redelijk

Door de sneeuwval was het landschap prachtig en ideaal voor wintersport, maar te koud voor andere buitenactiviteiten. De wind maakte het nog kouder. Niet voor iedereen tegenwoordig.

Janneke was in Sauerland in december
redelijk

Er waren dagen dat er prachtige sneeuw viel en het landschap er betoverend uitzag. Maar er waren ook grijze dagen met mist die het wat somber maakten. De gemiddelde temperatuur lag rond het vriespunt, dus wees voorbereid op de kou!

Erik was in Sauerland in februari
goed

De temperaturen overdag lagen vaak net onder het vriespunt, wat ideaal was voor winterwandelingen en wintersport. Het werd 's nachts erg koud. Neem warme kleding mee!

Jan Leene was in Sauerland in mei
goed

Ideaal voor actieve vakanties. Er waren een paar regenachtige dagen, maar over het algemeen heerste er een vrolijke lentesfeer. Ideaal voor natuurliefhebbers!

Ben je in Sauerland geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Sauerland achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Sauerland

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Sauerland is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Sauerland in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 3 4 9 14 17 20 23 22 18 13 8 4
Min °C -1 -1 1 4 7 10 12 12 10 6 3 0
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 57 36 53 28 34 36 47 40 26 27 39 68
Dagen regen 11 9 13 14 16 16 18 15 14 13 14 13
Dagen sneeuw 12 9 5 2 - - - - - - 4 11
Dagen droog 8 10 13 14 15 14 13 16 16 18 12 7
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 3 4 6 9 9 9 10 10 8 5 4 3
Windkracht (Bft) 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 3 3
UV-index 1 2 2 3 4 5 5 4 3 3 2 2

Klimaat van Sauerland per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Sauerland? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Sauerland

Vandaag is er veel bewolking in Sauerland en er kan een lichte regenbui vallen. De temperatuur loopt op tot 8 graden Celsius. De wind waait matig uit het noordnoordwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Sauerland

Wil je weten wat voor weer het is in Sauerland voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Sauerland en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Sauerland voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.