Het voorbereiden van een reis naar Nieuw-Zeeland met kinderen

Nieuw-Zeeland is een populaire bestemming onder gezinnen met kinderen. Het is een veilig Westers land en er zijn genoeg faciliteiten voor kinderen, waardoor je hier een hele toffe reis kunt maken met je gezin. Toch moet je vooraf uiteraard wel de nodige voorbereidingen treffen, aangezien Nieuw-Zeeland niet om de hoek ligt. In dit blog gaan we daarom in op een aantal voorbereidingen die je moet doen, wanneer je een reis naar Nieuw-Zeeland met kinderen wil maken.  

Wanneer Nieuw-Zeeland bezoeken?

Het weer in Nieuw-Zeeland is onvoorspelbaar en je kunt net als in Nederland, zowel in de zomer als in de winter hele dagen hebben dat het regent. De seizoenen in Nieuw-Zeeland zijn omgekeerd van die van Nederland. Zo is de zomer in Nieuw-Zeeland van november tot half maart en de winter in de maanden juni, juli en augustus. Een reis naar Nieuw-Zeeland met kinderen is dus minder geschikt om te maken in onze zomermaanden. 

Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is het over het algemeen een stuk warmer dan het Zuidereiland. Het klimaat op het Noordereiland wordt in de zomer subtropisch genoemd, terwijl het Zuidereiland een gematigd klimaat heeft. Wij bezochten zelf Nieuw-Zeeland als onderdeel van onze wereldreis in april en dat was dus echt een overgangsmaand van de zomer naar de winter. Wil je een uitgebreid overzicht hebben over de beste reistijd van Nieuw-Zeeland, kijk dan even op bestereistijd.nl/nieuw-zeeland/

De vlucht

De vlucht naar Nieuw-Zeeland vanuit Nederland is lang! Om naar de stad Auckland te vliegen ben je vanuit Amsterdam ruim 21 uur onderweg en maak je altijd een tussenstop ergens onderweg. Een mooie tussenstap ongeveer halverwege de route is in Singapore. Singapore is ook nog eens een hele leuke stad om te bezoeken met kinderen als een stopover van een paar dagen. 

Je kunt er dan voor kiezen om twee keer een nachtvlucht te nemen van Amsterdam naar Singapore en van Singapore naar Auckland, waardoor je kinderen het merendeel van de reis liggen te slapen. Koop voor je kinderen een vliegtuigbedje, waardoor je kinderen languit kunnen liggen op de vliegtuigstoel. 

Camper of auto?

Auto op de weg met uitzicht op Mount Cook in Nieuw-Zeeland

Voor het vervoer in Nieuw-Zeeland heb je eigenlijk twee keuzes die je kunt maken en dat is het huren van een camper of het huren van een auto. Wijzelf hebben lange tijd gedacht dat we een camper gingen huren, totdat we alle voor- en nadelen op een rijtje hadden gezet. Het bleek dat het huren van een camper erg prijzig was en dat we voor hetzelfde geld een auto konden huren en daarmee op verschillende campings huisjes konden huren. Als de kosten van beide onderaan de streep dan toch gelijk waren, hadden we toch de voorkeur voor een auto, omdat een auto sneller kan rijden en je een stuk flexibeler bent op de plaats van bestemming. Bij een camper moet je uiteraard steeds als je iets wil gaan bezoeken je grote camper meenemen. 

Top 10 campings 

Of je nu een camper of een auto huurt, de meeste gezinnen zullen onderweg op een camping overnachten. De campings in Nieuw-Zeeland zijn fantastisch en hebben veel te bieden voor gezinnen met kinderen. De leukste campings vonden wij de zogeheten top10 campings.

Deze campings hebben bijna allemaal een grote speeltuin voor de kinderen, vaak ook een zwembad, genoeg ruimtes op de camping om te barbecueën of zelf eten klaar te maken en deze campings liggen bijna bij alle toeristische attracties van Nieuw-Zeeland in de buurt. Uiteraard betaal je wel iets meer dan een ‘standaard’ camping, maar wij vonden het zeker de moeite waard. 

Hoeveel tijd nodig voor Nieuw-Zeeland?

Nieuw-Zeeland is vergeleken met bijvoorbeeld Australië een heel klein land, maar onderschat de afstanden tussen de plaatsen niet. Het land bestaat uit het Noordereiland en het Zuidereiland en om beide eilanden goed te kunnen bekijken, heb je voor ieder eiland minstens drie weken de tijd nodig. Indien je maar drie weken de tijd hebt, dan kun je het beste met kinderen voor één van de eilanden kiezen. Zeker met kinderen is het belangrijk dat je niet te snel reist en soms wat langer op een bepaalde bestemming blijft. Ga liever voor een aantal plekken, die je echt wil zien, dan dat je je hele lijstje probeert af te vinken en heel veel onderweg bent. 

Wat kun je er allemaal zien?

Noordereiland

Vrouw en kind bij Rotorua op Noordereiland in Nieuw-Zeeland

Er is in Nieuw-Zeeland enorm veel te zien en de nadruk bij de bezienswaardigheden van dit land ligt echt op de natuur. De natuur is in het land enorm divers en daarom is het land zeker voor natuurliefhebbers een enorme aanrader. Op het Noordereiland heb je prachtige stranden, mooie meren, vulkanen en thermisch gebied. Daarnaast kun je op het Noordereiland misschien wel één van de mooiste dagwandelingen ter wereld maken: de Tongariro Alpine Crossing. 

Wij waren in Nieuw-Zeeland drie weken en hebben het Noordereiland alleen bezocht. We zijn een paar dagen naar het eiland Coromandel geweest (mooie stranden), Rotorua (Vulkanisch gebied), Lake Taupo (meren, watervallen en veel activiteiten zoals skydiven, raften en lugen) en Waitomo (gloeiwormen) en dat was een mooi rondje, waarbij we niet teveel in de auto hebben hoeven zitten en toch voldoende hebben kunnen zien.

Zuidereiland

Raften op Zuidereiland in Nieuw-Zeeland

Wij willen zeker nog een keertje naar Nieuw-Zeeland terugkomen om het Zuidereiland te bewonderen. Op het Zuidereiland schijnt de natuur nog mooier te zijn. Zo heb je op het Zuidereiland liggen het nationale park Abel Tasman (wandelen en kajakken), Kaikoura (spotten walvissen, zeehonden en dolfijnen), Franz Jozef (Gletsjers, waar je met een Helikopter naar toe kunt vliegen), Wanaka (Nieuw-Zeelandse Alpen), Queenstown (allerlei outdoor activiteiten zoals raften, ziplinen en canyoning) en Milford Sound (boottocht langs de fjorden van Nieuw-Zeeland).

Zoals je ziet heb je enorm veel mooie natuurparken die je kunt bezoeken in Nieuw-Zeeland en is het absoluut een bestemming om naar toe te reizen met kinderen. Wij hebben in totaal maar drie weken het land bezocht tijdens onze wereldreis met onze dochter, omdat we bang waren dat het in april veel zou regenen en dat vonden we geen fijn vooruitzicht. Uiteindelijk hebben we bijna alleen maar zon gehad, dus achteraf viel dit reuze mee. Ben je benieuwd naar onze reis door Nieuw-Zeeland, kijk dan eens een keer op onze website. We hebben verschillende reisblogs over verschillende bestemmingen geschreven, waaronder de blog wat te doen in Auckland met kinderen.

Dit is een gastblog van reiskoe.nl