Top 10 bezienswaardigheden op Fuerteventura

Fuerteventura is een van de Canarische Eilanden, zo’n 115 kilometer voor de kust van Marokko. Net als de andere eilanden is ook Fuerteventura een populaire bestemming voor een zon-, zee- en strandvakantie, of je er nu naartoe komt om te zonnebaden of om te surfen. Er zijn op Fuerteventura vele bezienswaardigheden te bezoeken.

Hier zit je qua weer wel goed, want Fuerteventura heeft het hele jaar door weinig regen en temperaturen die liggen tussen 20°C in de winter en 27°C in de zomer. Bekijk meer klimaatinfo van Fuerteventura

In deze blogpost delen wij onze top 10 bezienswaardigheden op Fuerteventura, zodat je de mooiste stranden en de mooiste plekjes moeiteloos weet te vinden!

De mooiste stranden van Fuerteventura

Grote kans dat je naar Fuerteventura gaat vanwege de prachtige stranden. En die vind je hier volop: er zijn er meer dan 150. Hieronder lichten we enkele van de mooiste eruit.

Corralejo

Strand met voetstappen en uitzicht op Lobos en Lanzarote op Fuerteventura

Corralejo is een van de mooiste (misschien wel dé mooiste) badplaatsen van Fuerteventura. Hier vind je verschillende prachtige stranden waar je je uitstekend kunt vermaken. Verder zijn er leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, gezellige barretjes en schilderachtige pleintjes.

Vanaf de promenade van Corralejo heb je bovendien een fenomenaal uitzicht over de zee. Als je goed kijkt, zie je in de verte zelfs Lanzarote en het kleine eilandje Isla de Lobos liggen.

Echte bezienswaardigheden kent Corralejo niet, maar er is wel een charmant oud haventje dat door de traditionele vissers nog steeds gebruikt wordt als ligplaats.

Jandía

Strand en helder azuurblauwe zee in Playa del Matorral in Morro Jable, Fuerteventura

Helemaal in het zuiden van Fuerteventura vind je badplaats Jandía, op het gelijknamige schiereiland. Anders dan je misschien zou verwachten, is dit geen dorp, maar meer een verzameling van winkels, horecazaken en hotels. 

Het enige wat de moeite van een bezoek aan Jandía waard is, zijn dan ook de prachtige stranden, waarvan Playa del Matorral (ook wel Playa de Jandía) de mooiste is. Ben je naar Fuerteventura gekomen om te windsurfen? Dan moet je in Costa Calma op Jandía zijn.

Eventueel kun je vanuit Jandía naar Morro Jable lopen. Hier vind je – in tegenstelling tot Jandía – alleen lokale eetgelegenheden en dus geen weinig onderscheidende fastfoodrestaurants.

Caleta de Fuste

Vulkanisch landschap in zee bij Caleta de Fuste, Fuerteventura

Een andere badplaats die de moeite waard is, is Caleta de Fuste. Verwacht hier weinig bezienswaardigheden: het is een mix van vakantieparken, appartementen, complexen en hotels. Je vindt er dus geen traditionele historische dorpskern.

Overdag liggen de meeste vakantiegangers op het strand, ‘s avonds zijn ze in een van de commerciële centra met toeristische winkels, wat barretjes, een paar restaurants en een supermarkt.

Playa de la Concha

Strand van Playa de la Concha bij San Sebastian

Het laatste strand dat we willen uitlichten, is Playa de la Concha. Dit strand hoort bij het vissersdorp El Cotillo, waar je overigens de lekkerste vis kunt krijgen. Het strand is slechts 200 meter lang, maar toch is het er zelden druk.

Hier kun je dus in alle rust genieten op een strand van fijn, wit zand dat grenst aan kristalhelder, turquoise water. Meestal zijn er weinig golven, zodat ook de kleintjes hier naar hartelust kunnen spelen.

De mooiste plekjes op Fuerteventura

Mocht je je afvragen of Fuerteventura nog meer te bieden heeft dan zon, zee en strand, dan kunnen we je gerust stellen. Het eiland heeft namelijk ook verschillende natuurparken. Liefhebbers van wandelen kunnen dus ook hun hart ophalen op Fuerteventura. 

Parq Natural Islote de Lobos

Uitzicht op de vulkaan La Caldera de Lobos op het eiland Isla de Lobos

Parq Natural Islote de Lobos ligt op het onbewoonde eiland Isla de Lobos. Dit eiland van 6 km² ligt op 30 minuten varen van Fuerteventura. Neem voor de zekerheid een fles water mee, want er zijn op het eiland geen tot weinig voorzieningen.

Een groot deel van het eiland bestaat uit het natuurreservaat. Hier vind je veel verschillende plantensoorten en talloze bijzondere vogels. Natuurliefhebbers kijken hier hun ogen uit.

Daarnaast is er op Isla de Lobos een vulkaan van 127 meter (La Caldera de Lobos), een dorpje (El Puertito) met een klein, authentiek restaurantje met onregelmatige openingstijden, en een verlaten vuurtoren. Tip: klim op het platform naast de vuurtoren voor een prachtig uitzicht op Lanzarote.

Parque Natural de Jandía

Wandelpad op de berg Pico de la Zarza op Fuerteventura

Ook het al genoemde schiereiland Jandía heeft een eigen natuurpark: Parque Natural de Jandía. Hier vind je veel zandvlaktes, maar ook mooie bergpartijen. Ook de Pico de la Zarza staat hier. Deze berg is met zijn ruim 800 meter de hoogste berg van Fuerteventura.

Vanaf de rand van deze oude vulkaan heb je bij mooi weer een schitterend uitzicht op Fuerteventura.

Parque Natural Las Dunas de Corralejo

Uitzicht over de goudgele duinen van Dunas de Corralejo

Houd je van indrukwekkende duinlandschappen? Dan mag je Parque Natural Las Dunas de Corralejo niet missen. Hier vind je golvende duinvlaktes met metershoge duinen die doorlopen tot aan zee.

Door de harde wind en het Saharazand verandert het landschap steeds van vorm. Ook de stranden van Corralejo zijn onderdeel van dit reservaat. Het is een van de meest populaire bezienswaardigheden van Fuerteventura.

Parque Rural de Betancuria

Droog bergmeer in Parque Rural de Betancuria op Fuerteventura

Tot slot is er Parque Rural de Betancuria, waar je vooral het echte vulkaanlandschap kunt bewonderen. Ook voor vogelaars is dit een interessant natuurpark, want er vliegen hier veel vogelsoorten rond.

Het dorp Betancuria is overigens de voormalige hoofdstad van Fuerteventura. Dankzij de ligging in het dal was het slecht bereikbaar voor schepen en dus uitstekend beschermd tegen piraten. Er zijn enkele musea en een kerk, die je tegen betaling kunt bezichtigen.

Sla vooral ook de Mirador Betancuria niet over. Mirador betekent ‘uitzichtpunt’ en vanaf deze plek heb je dan ook een weids uitzicht over de omgeving. Overigens vind je op het eiland verschillende miradors, die op de kaart staan aangegeven. Dit zijn de allerbeste plekken om van het uitzicht te genieten. 

Tefia

Traditionele windmolen in het dorpje Tefia

Naast stranden en natuurparken telt Fuerteventura nog een paar dorpjes die leuk zijn om te bezoeken als je graag excursies maakt. Een daarvan is Tefia, waar je het traditionele leven op Fuerteventura kunt bekijken. Het dorp stroomde leeg toen het toerisme opkwam, waardoor de boerderijen in verval raakten.

Met financiële steun van de Europese Unie werden de boerderijen gerestaureerd en werd er een ecomuseum gemaakt van een groot deel van het dorp. Tip: ga ook naar de 2 prachtige traditionele windmolens.

La Oliva

Oude kerk in het dorpje La Oliva

Ook het kleine dorpje La Oliva is de moeite van een bezoek waard. Het telt namelijk meerdere bezienswaardigheden. Zo zijn er enkele musea, waaronder het Graanmuseum. Hier leer je alles over de granen die hier verbouwd worden. Of wat dacht je van het Centro del Arte Canario, waar je kunstwerken van Canarische kunstenaars kunt bewonderen?

Ook de Iglesia Nuestra Señora de la Candelaria en het 18e-eeuwse Casa de los Coroneles zijn leuk om te bezoeken. Met name het huis van de kolonels mag je niet missen, alleen al vanwege de eenzame locatie.

Het huis is sinds 1979 erkend als historisch monument en voor een toegangsprijs van een paar euro kun je het huis vanbinnen bekijken.