Stormschade aan auto in het buitenland, wat nu?

Stormschade aan auto in het buitenland, wat nu?

Als je stormschade aan de auto hebt opgelopen wil je natuurlijk wel direct weten wat er precies vergoed wordt en wat niet. Deze vraag is echter niet eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt immers af van de autoverzekering en de wijze waarop de stormschade is opgelopen. Nu de meeste mensen massaal met de auto naar het buitenland gaan is het ook belangrijk om te weten wat je moet doen wanneer je stormschade in een ander land oploopt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over stormschade en wanneer deze wordt vergoed.

Wanneer spreken we van stormschade?

Er zijn verschillende vormen van schade die tot stormschade gerekend kunnen worden. Deze zijn van toepassing op schade die is opgelopen door natuurgeweld. Denk bijvoorbeeld aan hagel, wind, afbrekende takken en andere zaken die door storm de auto kunnen beschadigen.

Het is niet vanzelfsprekend dat stormschade wordt vergoed. Dit is afhankelijk van de dekking van jouw autoverzekering. Als je alleen WA verzekerd bent kom je niet in aanmerking voor een vergoeding bij stormschade. Wanneer je WA+ of allrisk verzekerd bent, kan de schade wel vergoed worden. Maar ook dan moet je voldoen aan enkele richtlijnen die door de verzekeraar gesteld worden. Zo zal de verzekeraar altijd eerst controleren of er inderdaad sprake van storm is geweest.

Bij schade in Nederland wordt hierbij het KNMI geraadpleegd. Pas bij windkracht 7 kom je in aanmerking voor een vergoeding. Wanneer je in het buitenland stormschade hebt opgelopen, zal de verzekeraar de weerberichten ter plaatse beoordelen. Zo wordt een inschatting gemaakt van de ernst van de storm.

Hagelschade aan ruit van auto

Stormschade in het buitenland

In de meeste gevallen behoud je dezelfde dekking in het buitenland. Dit geldt met name voor Europese landen. Weet je niet zeker of het land waar jij naartoe reist ook onder jouw verzekering valt? Controleer dan altijd eerst de groene kaart. Zo weet je zeker dat je nergens onverzekerd terecht komt. Ben je momenteel in het buitenland en heeft je auto stormschade opgelopen? Verzamel dan zoveel mogelijk gegevens over de storm en maak foto’s van de schade die de auto heeft opgelopen. Neem vervolgens contact op met je verzekeraar om de verschillende mogelijkheden te bespreken. De verzekeraar zal vervolgens bepalen of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Indien mogelijk mag je de auto vervolgens in Nederland laten restaureren. Wanneer de auto dusdanig beschadigd is dat je hem in het buitenland dient te repareren, zal je in eerste instantie zelf voor de kosten opdraaien. Deze kun je vervolgens – indien je op de juiste wijze bent verzekerd – declareren bij je verzekeraar.

Let op: het is niet in alle gevallen even verstandig om de stormschade bij de verzekeraar te declareren. Wanneer het claimen van de stormschade ten koste gaat van je schadevrije jaren kan het in sommige gevallen voordeliger zijn om de schade zelf te betalen.

Stormschade bij een WA-verzekering 

In principe krijg je niets vergoed wanneer je enkel WA verzekerd bent. In sommige gevallen is het echter wel mogelijk om een persoon aansprakelijk te stellen voor de schade die jouw auto geleden heeft. Bijvoorbeeld wanneer weggewaaide dakpannen de schade hebben veroorzaakt en dit door nalatigheid van de eigenaar is ontstaan. Dit is echter moeilijk aan te tonen en zal in veel gevallen tot niets leiden.