Mobiel bellen en internetten op vakantie: waar moet je rekening mee houden?

Mobiel bellen en internetten op vakantie: waar moet je rekening mee houden?

Waar zijn we tegenwoordig zonder onze telefoon? We gebruiken hem de hele dag voor van alles en nog wat. Maar wanneer je naar het buitenland gaat, is het noodzakelijk om je bewust te zijn van mogelijke hoge kosten die je telefoongebruik met zich mee kan brengen. Daarom bespreken we een aantal zaken qua telefonie en mobiel internet om rekening mee te houden wanneer je naar het buitenland gaat.

Binnen de EU

Ga je op vakantie binnen de EU? Dan heb je sinds een aantal jaren een stuk minder beperkingen dan voorheen. Inmiddels is het namelijk zo dat je ook in andere landen binnen de Europese Unie gebruik kunt maken van je Nederlandse belbundel. Ook als je in je land van bestemming iemand anders in dat land belt. De roaming uitzetten bij de grens om te voorkomen dat je hoge kosten maakt voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland is dus ook niet meer nodig.

Dat wil echter niet zeggen dat je niet op je hoede moet zijn. Wanneer je buiten je bundel treedt omdat je tegoed op is, ga je namelijk wél buitenlandse tarieven betalen. Daarom is het verstandig om voor vertrek al goed te overwegen of je tegoed wel toereikend gaat zijn. Anders kun je altijd nog nieuwe aanbiedingen voor sim only vergelijken met 4G internettegoed om voor een abonnement te zorgen waarmee je in het buitenland comfortabel in je data en belminuten zit.

Buiten de EU

Buiten de Europese Unie is het een heel ander verhaal. Hier gelden niet die fijne afspraken over het gebruik van je Nederlandse belbundel. Tenzij jouw telefoonprovider toevallig ook actief is in het land van je bestemming, kun je rekenen op hoge tarieven voor zowel bellen als internetten. Dat eerste kun je goed onder controle houden door simpelweg het bellen (inclusief het opnemen van telefoontjes) tot een minimum te beperken. Het verbruik van data is moeilijker om in bedwang te houden, omdat je telefoon blijft synchroniseren met alle accounts waarop je ingelogd bent. Daarom is het raadzaam om toch de data-roaming uit te zetten als je naar een land buiten de EU gaat.

Vrouw op telefoon bij een camper in Monument Valley, USA

Wil je toch kunnen navigeren met je telefoon, download dan thuis de kaart van het gebied in kwestie zodat je zonder internetverbinding toch kunt navigeren. Beperk je internetgebruik tot de momenten waarop je van een wifi-netwerk gebruik kunt maken. Dat zijn tevens momenten waarop je gratis via het internet zou kunnen bellen, bijvoorbeeld via WhatsApp of Skype. Wil je toch vrijelijk kunnen internetten in het buitenland, koop dan een lokale prepaid simkaart en doe die in je telefoon. Je maakt dan gebruik van lokale tarieven.

Grensgebieden

Een speciale waarschuwing is noodzakelijk voor de buitengrenzen van de Europese Unie. Hoewel het dus zo is dat je binnen de Europese Unie uit je Nederlandse bundel belt, is de voorwaarde wel dat je daarbij gebruikmaakt van telefoonnetwerken binnen die landen. Maar wanneer je bij een buitengrens van de EU komt, kan je telefoon automatisch overschakelen op een sterker netwerk van over de grens. Dan betaal je alsnog hoge buitenlandse kosten voor je verbruik. Wees hier bijvoorbeeld alert op wanneer je op vakantie gaat naar de Griekse eiland voor de Turkse kust.

Het dus belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van je telefoongebruik in het buitenland. Ook al valt het nu mee in vergelijking met vroeger, loop je alsnog het risico om tegen hoge kosten op te lopen als je niet oplet.