De beste reistijd voor een Fins Lapland vakantie

Fins Lapland is een uitzonderlijk gebied in het Noorden van Finland. Zowel ’s zomers als ’s winters is het er goed vertoeven. De beste reistijd voor Lapland? Dat hangt helemaal af van wat je in de Scandinavische parel wilt beleven. Rond oktober/november begint de eerste sneeuw te vallen en voor je het weet is Fins Lapland veranderd in een winterwonderland, waar je tal van sneeuwactiviteiten beleeft. Ook in de zomer is het er prima vertoeven. Meer weten over wat er in welke periode te doen is? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rijtje!

Eerste sneeuw: oktober/november

Twee kinderen op een slee tijdens een husky safari

Wil jij de eerste sneeuwvlokken uit de hemel zien vallen? En wil je een relatief rustige vakantie in deze kersverse sneeuw? Dan ga je in oktober/november naar Fins Lapland.

Wintersport: november tot en met april

De wintersportperiode duurt in Fins Lapland erg lang. In het gebied valt veel sneeuw en dat maakt het gebied ideaal voor het betreden van de pistes. Goed nieuws, er zijn ook verlichte pistes, waardoor je tot ’s avonds laat geniet.

Naast skiën en snowboarden zijn er nog veel meer winterse activiteiten te beleven. Wat dacht je van een ritje op de sneeuwscooter, een husky-tocht of een rendiersafari? Of ga ijsklimmen of ijsvissen, mogelijkheden genoeg!

Noorderlicht: tijdens Equinox en in november tot en met januari (maar eigenlijk augustus tot mei)

Het prachtige Noorderlicht spotten? Daarvoor is november tot en met januari de beste periode, omdat deze dagen de minste zonuren hebben.  Dat wil echter niet zeggen dat je het in deze periode per definitie ziet, of in een andere periode niet ziet. Het Noorderlicht is namelijk het gehele jaar door aanwezig, maar is alleen zichtbaar als het donker is, dus daarom is de kans groter om het te spotten op de dagen dat de nachten lang zijn. In juni en juli is het te licht en daarom is de kans klein om het in deze periode waar te nemen.

Besneeuwde hut en dennenbomen tijdens het noorderlicht in Lapland

Een andere goede periode is de week rond de Equinox, het moment dat de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dit is twee keer per jaar, rond 20 maart en 20 september.

Warme natuurwandelingen: juni/begin juli

Wil je van het wat warmere weer genieten in Fins Lapland? Dan is juni/begin juli de beste periode om te gaan. In deze periode zijn er namelijk extra veel zonuren dankzij de middernachtzon. Dankzij het landklimaat mag je in de zomer denken aan temperaturen tot zo’n 25 graden (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Leuk feitje is dat er in deze periode in Nederland en België gemiddeld meer neerslag valt dan in Fins Lapland, had je dat verwacht?

Magische kerst: eind december

Het kantoor van de Kerstman in Santa Claus Village, Rovaniemi

De dagen zijn in Lapland in december het kortst en in deze maand is het dus het vroegst donker. Dit staat garant voor knusse decemberdagen en het is super tof om de kerstperiode in deze magische setting door te brengen.

Boeken maar!

Welke periode wil jij graag naar Fins Lapland? Gebruik bovengenoemde tips om het moment van je reis te bepalen. Besloten wanneer je wilt gaan? Boek dan je Fins Lapland vakantie bij Mökki Travel, dé Fins Lapland specialist. Hier kun je naast je reis en verblijf ook meteen een aantal spetterende activiteiten bijboeken. Wij wensen je alvast een overheerlijke vakantie toe!