Corona op vakantie: dit dekt je ziektekostenverzekering

Je bent al een paar dagen aan het genieten van zon, zee en strand in het buitenland. Maar dan krijg je coronaverschijnselen. Je neemt contact op met de lokale gezondheidsautoriteiten om je te laten testen. En helaas, de test is positief. Je reisgenoten en jij moeten nu in quarantaine. Maar hoe zit het eigenlijk met de zorgkosten als er een ziekenhuisbezoek of –opname aan te pas komt? Wordt dit gedekt door je ziektekostenverzekering?

Basisverzekering

Als je in Nederland woont ben je verplicht om een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Vanuit deze basisverzekering wordt spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Let wel, dit gebeurt tot het Nederlandse tarief. Mocht je in een land op vakantie zijn waar de kosten voor medische behandelingen hoger zijn, zoals de Verenigde Staten, dan draai jij in principe op voor het verschil. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Het kan daarom verstandig zijn om je voor medische kosten in het buitenland aanvullend te verzekeren. Dit kan met een reisverzekering met een vergoeding voor zorgkosten, maar ook via een aanvullende verzekering bij je zorgverzekeraar. Houd sowieso rekening met je eigen risico.

Verpleegster maakt een bed op in het ziekenhuis

Hoe zit het met de kleurcodes?

De dekking van de basisverzekering heb je dus altijd, maar welke dekking je reisverzekering of aanvullende zorgverzekering biedt, is afhankelijk van de kleurcode van een land of gebied. Deze kleurcode kun je voor vertrek checken op de website Nederlandwereldwijd.nl. Reis je af naar een land met een groene of gele kleurcode? Dan zou een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering eventuele medische kosten gewoon moeten dekken.

Als je naar een land of gebied met een oranje of rode kleurcode reist, dan is dit een ander verhaal. De kans is dan groot dat de dekking beperkt is, of zelfs niet meer geldt. Het is dus raadzaam om voordat je vertrekt nog eens goed naar de voorwaarden van je verzekering(en) te kijken. Mocht de kleurcode van een land veranderen tijdens je verblijf, dan ben je gewoon nog verzekerd. Wel verwacht de verzekeraar dan van je, dat je zo snel mogelijk terugkeert naar Nederland.

In quarantaine in het buitenland

Als je vanwege corona in het buitenland in quarantaine moet, dan vallen eventuele kosten die je hiervoor maakt niet onder zorgkosten en dus niet onder je zorgverzekering. Als je kosten maakt voor extra verblijf, kan dit wel gedekt worden door een reisverzekering. Check bij je reisverzekeraar of dit het geval is. Hoe lang je in quarantaine moet blijven, is afhankelijk van de lokale coronaregels. Als deze periode is afgelopen, dan verschilt het per land wat je moet doen om weer naar Nederland te mogen reizen. Ook deze informatie vind je op Nederlandwereldwijd.nl.