Bijzonder Beijing: 8 hoogtepunten van deze unieke stad

Beijing (Peking) is de hoofdstad van China. Beijing is uniek in zijn soort. De stad staat bekend om zijn indrukwekkende paleizen, poorten en tempels. Absolute trekpleisters zijn de Verboden Stad, de Chinese Muur en de Tempel van de Hemel. Bewonder hier het wereldberoemde Plein van de Hemelse Vrede en de vele overblijfselen uit het machtige keizerrijk. 

Visum voor China

Alle Nederlandse en Belgische toeristen hebben een visum China nodig. Om een visum te kunnen aanvragen moet je enkele documenten aanleveren, waaronder je paspoort, een pasfoto, je reisschema en een werkgeversverklaring. Nadat je het online aanvraagformulier hebt ingevuld, overloopt een visumspecialist welke documenten er eventueel nog nodig zijn. Daarvan wordt je persoonlijk op de hoogte gesteld. Geldigheid van dit visum bekijken

Je kan je visum voor China maximaal drie maanden voor vertrek aanvragen. Wie haast heeft, kan zich beroepen op de spoedprocedure. Een visum naar China kost €164,5 per persoon. Let bovendien op de geldigheidsdatum van je paspoort. Die dient bij aankomst in China nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Je moet bovendien kunnen aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt om je verblijf in Beijing, of China in het algemeen, te bekostigen. 

Een visum China online aanvragen  

De Verboden Stad

De Verboden Stad was eeuwenlang verboden terrein voor de gewone sterveling. De plek is pas sinds 1949 volledig opengesteld voor het publiek. Vanaf deze plek bestuurden de Chinese keizers van de Ming en Qing dynastie hun machtige rijk. Vandaag is het paleizencomplex dé topattractie van Beijing. Voor een bezoek aan de Verboden Stad trek je best genoeg tijd uit, reken toch minstens op een halve dag. Loop na je bezoek door naar het Jinshan Park, dichtbij de noordelijke ingang. Vanaf dit park heb je een prachtig panorama over de Verboden Stad en over Beijing.  

Het Plein van de Hemelse Vrede

Het Tiananmenplein, of het Plein van de Hemelse Vrede, is een imposant plein ten zuiden van de Verboden Stad. Met zijn 440.000 m² is het het grootste plein ter wereld. In het midden staat een mausoleum waar het lichaam van oud-leider Mao Zedong ligt opgebaard. Het Plein was in het verleden vaak het middelpunt van manifestaties en protesten.

Triest hoogtepunt was het studentenprotest van 1989, waarbij een miljoen mensen op straat kwamen om te protesteren tegen het communistische beleid van Deng Xiaoping. Het protest werd op bloederige wijze de kop ingedrukt, met de dood van duizenden mensen tot gevolg. Verder vind je op het plein nog een monument voor volkshelden, het oude stadion, het parlementsgebouw en een museum voor Chinese geschiedenis en revolutie. Het Tiananmenplein is niet echt het meest levendige deel van Beijing, maar omwille van zijn geschiedenis is het absoluut een bezoek waard.

De Chinese Muur

Een bezoek aan Beijing is niet compleet zonder een bezoek aan dit machtige bouwwerk. Ongeveer tweehonderd jaar voor Christus werd het bouwwerk opgericht om vijandige stammen af te weren. Toen bestond het hoofdzakelijk uit leem en klei. Pas tijdens de Ming Dynastie werd het gebouwd in zijn huidige staat. De diverse torens op de Muur bieden een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. De plekken Badaling en Mutianyu zijn het makkelijkst te bereiken. Je kan ernaartoe met de kabelbaan. Voor wie het iets pittiger mag, kan nabij Jinshanling een wandeling ondernemen naar een afgelegener stuk van de Muur. 

Tempel van de Hemel

Dit is het grootste tempelcomplex van China. Het is maar liefst 273 hectare groot. Hier kwamen de keizers offers brengen aan de goden om een goede oogst te verzekeren. Het was vroeger niet toegankelijk voor het gewone volk. De spirituele kant van Beijing is hier voelbaar, niet enkel in de tempel maar in het volledige Tian tan park daarrond. Het is in feite een groot tempelcomplex vol tuinen, paviljoenen en tempels, die wordt omringd door naaldbomen en dubbele muren. Vooral het ronde Altaar des Hemels is bijzonder populair. Er wordt beweerd dat, vanwege de goede akoestiek, een fluistering hier zonder moeite de andere kant bereikt. Ook de decoratie is indrukwekkend.

Wangfujing  

Zonder twijfel de drukste straat van Beijing. De vele lokale marktjes en zeker de avondmarkt hebben steeds heerlijke lokale specialiteiten in de aanbieding. In het grote winkelcentrum van Beijing kan je bovendien overdekt winkelen. Ook in de vele zijstraten van Wangfujing vind je leuke en authentieke winkels vol snuisterijen. Tijdens je wandeling in de buurt kan je de prachtige rooms-katholieke Sint-Jozefkerk bezoeken.

Het Zomerpaleis Yiheyuan

Dit complex ligt aan het Kunming meer. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Qianlong, die gedurende een groot deel van de 18e eeuw regeerde. Yiheyuan was zijn zomerverblijf. Na zijn dood werd het verder uitgebreid door keizerin Cixi. Het hele terrein staat vol met speciale gebouwen en tempels, allemaal op loopafstand van elkaar. Bezoek de Zaal van Liefdadigheid en Lang Leven, het Bronzen Paviljoen, de Zaal van de Scheidende Wolken en de Tempel van de Zee der Wijsheid.  

Beihai Park

Dit park ligt naast de Verboden Stad en werd in 1925 opengesteld voor het publiek. De keizerlijke tuin dateert uit begin 10e eeuw. Hier vind je echte meesterwerken wat tuinkunst betreft. Allerlei bijzondere en schilderachtige plekjes uit heel China dienden als inspiratie voor de aanleg van dit park.  Het is een rustgevende plek met prachtige natuur. Je kan er een bootje huren en over het meer varen.

Natuurhistorisch Museum

In dit museum vind je een bijzondere collectie aan dinosauriërs en prehistorische dieren. Sommigen zijn wel een miljoen jaar oud. In het museum wordt ook de menselijke evolutieleer behandeld. Het museum staat bekend omwille van de exposities in de kelder, die vaak erg apart zijn.