Wat is de beste reistijd voor een safari in Afrika?

Een safari naar het veelzijdige Afrika is een reis die je niet snel zult vergeten. Maar wanneer kun je het beste deze de beste reistijd voor een safari in Afrika? 

Het is belangrijk om rekening te houden met de weeromstandigheden van het land dat je bezoekt. Deze kunnen per land en per seizoen sterk verschillen. Dit is niet zo gek want Afrika is een groot en veelzijdig continent. Hieronder vind je de beste reistijden voor de 4 populairste safari landen in Afrika. 

Kenia

Juli tot september

Tijdens de jaarlijkse migratie van wilde dieren kun je het beste Kenia bezoeken voor een safari. Dit is in de maanden juli tot augustus. Grote groepen beesten zoals zebra's en gnoe's dalen neer op de Mara vlakten. Ze worden veelal achterna gezeten door roofdieren. Van januari tot maart en van juli tot oktober zijn de andere Keniaanse parken zijn ook goed te bezichtigen. In deze periode verzamelen de dieren zich bij meren en rivieren door de schaarse aan water. Toeristen kunnen de dieren op deze goed vinden en bezoeken. De meeste jongen worden geboren in de maanden januari en februari. Om deze reden is deze tijd ook een goede reisperiode.

Giraffes, zebra's en springbokken water drinken in Etosha National Park, Namibië

Namibië

Mei tot oktober

Het bekendste park van het land is Etosha National Park. Dit is dan ook de nummer één bestemming in Namibië en de beste tijd om deze plek te bezoeken is tijdens de maanden mei tot oktober. Het land kent deze periode als een droog seizoen. Een feitje over Namibië: het land bestaat grotendeels uit woestijn maar het kent wel verschillende seizoenen. In het droge seizoen voegen de wilde dieren zich veelal samen rondom waterbronnen. Op deze manier kun je ze gemakkelijker bekijken. Liefhebbers van vogels kunnen hun hart ook ophalen in Namibië. Tijdens de zomermaanden (dit is van december tot maart) is het de beste tijd om veel vogels te zien. Deze periode kenmerkt zich wel als een nat seizoen met warm en vochtig weer.

Botswana

Juni tot september

Juni en september zijn de beste periode om op safari te gaan in Botswana, er is weinig kans op regen en de temperatuur is aangenaam. In deze maanden is het maken van een reis in een Mokoro (traditionele kano) meer dan de moeite waard, omdat er enorme kuddes samen klonteren in de Okavango Delta. Naast juni en september zijn oktober en november ook uitstekende maanden om op safari te gaan. Het nadeel van een safari in oktober of november is dat het overdag erg warm is. Ook kan het in november voor het eerst gaan regenen. Wanneer u een specifiek natuurfenomeen wilt zien, zoals de zebra migratie dan zijn er afwijkende beste reistijden van toepassing. Verder is Botswana een van de beste wildlife bestemmingen van Afrika. Echter is Botswana door de slechte bereikbaarheid van de parken ook een van de duurste bestemmingen.

Chimpansee in Kibale Forest National Park, Oeganda

Oeganda

December tot maart & juni tot september

De prachtigste nationale parken van Oeganda zijn te bezoeken vanaf december tot maart of van juni tot september. In deze periode is het redelijk droog weer. De meeste toeristen die het land bezoeken komen voor de bekende berggorilla's. Je raadt het misschien al maar deze vind je hoog in de bergen. De bergen zijn het beste te bezoeken in een droog seizoen. In het regenseizoen kan dit nog al eens lastig worden. Ons advies is daarom om de regenmaanden maart, april, oktober en november te omzeilen.

Tanzania

Februari tot maart & juni tot november

Grote Migratie en de Noordelijke parken Serengeti en Ngorongoro zijn de bekendste bezienswaardigheden van Tanzania. Eén van de beste periode voor een bezoek aan Tanzania zijn in de maanden februari en maart. Dit is ook de tijd dat de gnoes en zebra's hun jongen krijgen. Ook kun in deze tijd uitstekend uitkijken naar de vele roofvogels die het land telt. In februari en maart is het aantal vogels op zijn top. Het is aan te raden om in deze tijd van het jaar het zuiden van de Serengeti te bezoeken. De kuddes roofvogels stationeren zich namelijk op deze plek. De parken zijn het beste bezoeken in juni tot november omdat dan het in deze periode relatief droog weer is in Tanzania.