Autovakantie vs fly & drive: wat zijn de voor- en nadelen?

Gaan we dit jaar met het vliegtuig en huren we daar een auto, of pakken we onze eigen auto? Een luxeprobleem, maar wel één om de nodige aandacht te geven. Qua kosten ligt het geheel aan de bestemming, en bij sommige landen kun je nou eenmaal moeilijk om het vliegtuig heen. Maar voor een reis naar Zuid-Europa zijn beide opties het overwegen waard. De voor- en nadelen op een rijtje.

Rondrijden met je eigen auto is vertrouwd

Het is in andere landen opletten geblazen, achter het stuur. De mores in het verkeer is bijvoorbeeld in Italië beduidend anders. Niet dat het totale anarchie is op de wegen. Mensen moeten in dit land ook gewoon hun auto verzekeren. En dan zit je wellicht liever in je eigen wagen - die ken je immers het beste - dan een huurauto.

Meer bagage

Je eigen auto kun je tot de nok toe vullen: opblaaszwembadje, potten pindakaas, extra kleding of wat je maar mee wilt slepen. In het vliegtuig ben je gebonden aan een maximumgewicht. Je kunt bijbetalen voor meer, maar je moet dat allemaal wel van hot naar her sjouwen. Van de bagageband afhalen, karretje zoeken, naar de autoverhuur die soms op een heel andere plek is gevestigd, eenmaal in je huisje alles uitpakken en op de terugweg het hele verhaal in omgekeerde volgorde.

Luchtfoto van de weg en bergen aan zee door het prachtige landschap in Italië

Meer zien, maar wel langer onderweg

Jij en je reisgenoten zien onderweg meer wanneer je vanaf je eigen oprijlaan richting Italië rijdt. Alleen: je doet er naar bijvoorbeeld Toscane zo'n 14 uur in totaal over. Dat betekent ergens overnachten (ter hoogte van Bazel), zeker als je een beetje uitgerust op de plek van bestemming wilt arriveren. Met het vliegtuig duurt de reis anderhalf uur, alleen zie je buiten de start en de landing niet veel van ons mooie continent. 

Kostenplaatje

De kosten zijn per bestemming en seizoen verschillend, en we weten ook niet hoeveel benzine jouw auto verbruikt. Verder ligt het aan je soort vakantie. Ga je elke dag allerlei stadjes bezichtigen of twee weken op het strand liggen? Maak een lijstje en overweeg zelf. Reken, wanneer je met je eigen auto op pad gaat, op de volgende dingen: 

Bij een fly & drive zijn die kosten: