Overwinteren in Spanje

Waarom je wilt overwinteren in Spanje (en hier moet je zijn!)

Regen, kou en harde wind: de winter is voor echte zonaanbidders meestal niet het ideale seizoen in Nederland. Daarom trekken veel koukleumers in de winter graag naar een warmere bestemming. Binnen Europa is Spanje het ideale land om te overwinteren. In deze blog delen we waarom én waar je moet zijn in Spanje.

Een groot voordeel aan overwinteren in Spanje, is dat je geen uren hoeft te reizen. Met 2 à 3 uur vliegen ben je al op je bestemming. Het land is goed bereikbaar met het vliegtuig en ook als je liever je auto meeneemt, kun je in een paar dagen rijden in Spanje zijn. Daarnaast zijn de temperaturen in Spanje in de winter ontzettend aangenaam. Waar we in Nederland toch al gauw rond het vriespunt zitten in januari, is het in sommige Spaanse steden in de winter niet kouder dan 20 graden. Ook schijnt de zon er regelmatig. 

Naast het goede overwinter-klimaat in Spanje, is het een ook een land dat iets goedkoper is dan Nederland. Koffie to go haal je er al vanaf 1,50 euro en het menú del día (een driegangen lunchmenu) kost zo’n 12 tot 15 euro. Zie je jezelf al zitten in de zon op het terras, terwijl in Nederland de regenjassen niet aan te slepen zijn? Het huren van een appartement of huis kun je zo gek maken als je zelf wilt: prijzen beginnen vanaf een paar honderd euro per maand tot enkele duizenden. Waar je in ieder geval minder zorgen over hoeft te maken zijn dure stookkosten. Door de warmte hoeft de kachel in Spanje een stuk minder vaak aan.

De grote vraag blijft natuurlijk: waar moet je zijn in Spanje om te overwinteren? Wat vooral geldt is hoe zuidelijker je zit en hoe meer aan de kust, hoe lekkerder het weer. In het binnenland van Spanje kan het toch flink koud zijn in de winter. In de Sierra Nevada wordt geskied en in Madrid ligt af en toe een flinke laag sneeuw. Wij delen daarom een paar plekken waar jij de winter wél wilt doorbrengen.

Costa Blanca: populairste plek om te overwinteren in Spanje

Villajoyosa aan de Costa Blanca in Spanje

Een van de populairste plekken om te overwinteren is de Costa Blanca. Die ken je misschien van de badplaats Benidorm: traditiegetrouw een overwinterplek voor pensionado’s. Maar gelukkig heeft de Costa Blanca meer te bieden! In de plaatsen Dénia, Jávea, Moraira en Calpe is het heerlijk toeven in de winter. Deze dorpjes liggen aan de kust, hebben een gezellige sfeer én zijn ook in de winter levendig.

En als je bang bent om je hagelslag en drop te missen: doordat er zoveel Nederlanders in de regio wonen, hebben ze in de supermarkt stroopwafels, drop en hagelslag. Het klimaat van de Costa Blanca is een stuk zachter dan in Nederland: in hartje winter is het nog steeds zo’n 15 graden. 

Op een klein uurtje rijden vanaf deze dorpen ligt de stad Alicante, vanaf dit vliegveld ben je in 2 uur vliegen in Nederland én de stad barst van de leuke eettentjes en plekken om te shoppen. 

Costa del Sol: zonnigste plek om te overwinteren in Spanje

Nerja aan de Costa del Sol in Spanje

Een andere – nog iets warmere – Spaanse plek om te overwinteren is de Costa del Sol. Het klimaat van de Costa del Sol is in de winter zacht: in oktober en november is het gemiddeld 20 graden. Ook regent het weinig in deze regio, omdat de bergen van de Sierra Nevada een groot deel van de neerslag tegenhouden. Extra fijn! Populaire plekken om te overwinteren zijn Marbella, Torremolinos en Fuengirola. Maar ook in de dorpjes eromheen kun je de kou ontvluchten. 

Zit je liever in een grotere stad? Overweeg dan het gezellige Málaga: deze stad ligt aan het strand en heeft een knusse binnenstad met mooie bezienswaardigheden. Ook kun je er natuurlijk goed shoppen en eten! Het klimaat van Málaga is perfect om te overwinteren, zelfs kerst vieren doe je er gewoon met 15 graden boven nul. 

Check hier wat je allemaal kunt doen in het gezellige Málaga

Canarische Eilanden: dé plek voor zonaanbidders in de winter

Strand van Papagayo op Lanzarote, Canarische Eilanden

En oké, het is misschien niet meteen wat je denkt bij Spanje, maar de Canarische Eilanden zijn dé perfecte plek voor zonaanbidders in de winter. Wat dacht je van een paar maanden Tenerife, Gran Canaria of Lanzarote? Of overwinter op een van de minder bekende eilanden La Gomera of El Hierro. Het klimaat van de Canarische Eilanden is in ieder geval enorm geschikt om de winter door te brengen. De temperatuur komt er het hele jaar eigenlijk niet onder de 20 graden en ook de temperatuur van het water blijft aangenaam. Zo kun je ook in de winter heerlijk in zee zwemmen. 

Wil je écht de allerwarmste plek van Spanje in de winter? Dan moet je op Fuerteventura zijn! Het klimaat van Fuerteventura is het warmste van de Canarische eilanden én er valt bijna geen druppel regen. Beter wordt het niet toch? 

Weet je niet welk Canarisch Eiland je moet kiezen? Wij zetten ze voor je op een rijtje