Maya stad Tulum in Mexico

Op vakantie naar Mexico? 10 dingen om te doen in dit veelzijdige land

Bounty stranden, eeuwenoude Mayacultuur en kleurrijke steden: een vakantie naar Mexico is er eentje voor op je bucketlist! Mexico is onwijs groot en veelzijdig. In het noorden kun je hiken door gigantische kloven en valleien, in het zuiden lig je lekker aan het strand en zwem je tussen de schildpadden. Doordat je zoveel kunt doen in Mexico, is het soms knap lastig kiezen welke plekken je wilt bezoeken. Daarom delen wij in deze blog 10 must-visit bestemmingen in Mexico!

Allereerst een paar belangrijke dingen over het land. Vanuit Amsterdam vlieg je in 10 à 11 uur rechtstreeks naar Mexico. Houd rekening met flink tijdsverschil: het is er 7 tot 9 uur vroeger dan in Nederland. Ook binnen Mexico heb je te maken met verschillende tijdzones. Het klimaat van Mexico is over het algemeen warm en zonnig, met temperaturen die kunnen oplopen van 20 tot 30 graden. De zomerkleding kan dus in de koffer! 

Per regio kan de beste reistijd voor een vakantie naar Mexico verschillen, check daarom hier wanneer jij het beste op reis kunt

Tulum: bounty paradijs aan de Mexicaanse kust

Strand van Tulum in Mexico

Bij Mexico denk je waarschijnlijk meteen aan de kilometers witte zandstranden met het helderblauwe water van Tulum. Dit is een echt bounty paradijs waar je kunt genieten van een heerlijke strandvakantie. Leg je handdoek neer tussen de palmbomen, neem een duik in de zee, snorkel met kleurrijke vissen en sluit je dag af met taco’s en een Mexicaans biertje op het strand. Beter wordt het niet! 

Chichén Itzá: hoofdstad van de Maya’s

Piramide van Chichen Itza

Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Op deze plek komt de oude cultuur en geschiedenis van de Maya’s en Tolteken tot leven. Dit zie je bijvoorbeeld in de piramide van Kukulcan – ook wel El Castillo genoemd – maar ook in het Great Ballcourt, waar Maya-sporters tegen elkaar streden. Chichén Itzá is een van de bekendste bezienswaardigheden van Mexico, dus het kan er flink druk worden. Kom daarom vroeg in de ochtend. Als je meer wilt leren over de Mayacultuur en de geschiedenis van deze plek, is het een aanrader om je te laten rondleiden door een lokale gids of een audiotour aan te schaffen. 

Zwemmen in een cenote

zwemmen in de il kil cenote in Mexico

Mexico heeft honderden cenotes: grotten met water. Cenotes lijken op een soort ondergronds rotsmeer en hebben een magische sfeer, zeker als het zonlicht op een bepaalde manier in de grot valt. Je kunt snorkeltours doen in de cenotes (bijvoorbeeld bij het populaire Dos Ojos) of als Tarzan aan een liaan het water in slingeren. Een van de mooiste cenotes (naast Dos Ojos) is Ik Kil: deze is vlak bij Chichén Itzá en daarom combineren veel tours deze twee bezienswaardigheden. Een andere prachtige cenote is de Gran Cenote, vlakbij Tulum. Hier kun je snorkelen tussen de vissen en kom je af en toe zelfs een schildpad tegen. 

Ruines van Teotihuacán

Piramide van Teotihuacán

Nog een bijzondere historische plek in Mexico zijn de ruïnes van Teotihuacán: de ‘Stad van de Goden’. Deze stad was de hoofdstad van het precolumbiaanse rijk in Mexico. Bewonder de grote piramides van de Zon en de Maan. Je mag deze piramides beklimmen en vanaf boven heb je goed zicht op de oude stad met overblijfselen van huizen, paleizen, tempels en allerlei kleine piramiden. Een echte trip terug in de tijd! 

Riviera Maya

Strand aan de Riviera Maya

Ten zuiden van Cancun vind je een van de populairste regio’s van Mexico: de Riviera Maya. Voor de kust ligt het honderden kilometers lange Maya rif, waar je geweldig kunt snorkelen en duiken. Met je snorkelsetje op zwem je langs zeeschildpadden, reuzenmanta’s en kleurrijke vissen. Met een beetje geluk kom je zelfs een walvishaai tegen! Bekende plaatsen voor een strandvakantie zijn Playa del Carmen of Cancun.

De witte stad Mérida

Merida in Mexico

Door de witte kalkstenen gebouwen staat Mérida bekend als ‘La Ciudad Blanca’, oftewel: de witte stad. Wandel door het oude stadscentrum langs pastelkleurige huizen (ja, niet alles is wit) naar Plaza Grande, het levendige plein van de stad. Mérida is ook een must-visit voor kunstliefhebbers, want de stad heeft veel galeries en musea – sommige zelfs gratis toegankelijk. Vanuit Mérida kun je dagtrips doen naar de cenotes, Chichén Itzá en de minder bekende (en daardoor rustigere) ruïnes van Uxmal.

Copper Canyon

Copper Canyon in Chihuahua, Mexico

Wie denkt dat je in Mexico alleen strand vindt, heeft het mis. In het Noorden van Mexico ligt de Copper Canyon: een uniek natuurgebied met diepe kloven, ruige bergen en indrukwekkende watervallen. En geloof het of niet, maar deze plek kun je het beste ontdekken met de trein. Een van de mooiste treinreizen ter wereld loopt door dit natuurgebied. Van Chihuahua brengt de trein ‘El Chepe’ je over 37 bruggen en door 87 tunnels tot Los Mochis. Onderweg kun je natuurlijk uitstappen om verschillende dorpjes te verkennen en hikes te maken. 

Isla Holbox

Isla Holbox in Yucatan, Mexico

Een ander bekend strandparadijs van Mexico is Isla Holbox. Vanuit de plaats Chiquila gaan er meerdere ferry’s per dag naar dit paradijselijke eiland. Op Isla Holbox rijden geen auto’s, dus het is er heerlijk rustig. Geniet van lange, lome stranddagen op het strand of huur een bedje bij een van de beachclubs. Ook kun je op Isla Holbox dieren spotten: houd je ogen open voor roze flamingo’s en duik het water in met schildpadden. En iets om van de bucketlist af te strepen: snorkelen met walvishaaien. Van midden juni tot midden september heb je een grote kans om deze indrukwekkende dieren te spotten. Wil je niet missen!

Mexico-Stad

Basiliek van Guadalupe in Mexico-Stad

Mexico-Stad is met ruim 23 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld en alleen al daarom een bezoekje waard. In de oude binnenstad zie je duidelijk terug dat Mexico een kolonie van Spanje was: wandel tussen de koloniale huizen langs gezellige pleinen en geniet van de lokale keuken. Sla ook het grootste plein van Mexico-Stad niet over: Zócalo is maar liefst acht voetbalvelden groot. Op het plein ligt een grote kathedraal en het nationale paleis. Mexico-Stad is ook een stad van contrasten, want naast de oude binnenstad en luxe wijken, bestaan er veel sloppenwijken. 

Vulkaan Paricutin

Vulkaan Paricutin in Mexico

In Mexico liggen talloze vulkanen, maar de Paricutin vulkaan is een bijzondere. Deze vulkaan is de jongste ter wereld: ontstaan in 1943. Vanuit het nabijgelegen dorp Angahuan kun je een hike maken naar de top van deze vulkaan. De vulkaan is nu ‘slapend’, maar eenmaal boven kun