Centrum van Gent in België

Gent: middeleeuws sprookje middenin België

Één van de mooiste Belgische steden is zonder twijfel Gent. Als je door de smalle straatjes wandelt is het net alsof je honderden jaren terug gaat in de tijd en de vele bezienswaardigheden maken de stad echt een aanrader voor een stedentrip. Benieuwd wat er allemaal te zien is? Wij zetten het voor je op een rijtje!

Bekijk hier het weer en klimaat van Gent

Historische bezienswaardigheden

Gravensteen

Kasteel Gravensteen in Gent

Gent is een stad met een rijk en roemrucht verleden en dat is terug te zien aan de talloze historische bezienswaardigheden die de stad rijk is. Een van de populairste bezienswaardigheden is het prachtige Gravensteen, een indrukwekkend kasteel dat dateert uit de Middeleeuwen en dat ook wel het kasteel van de graven wordt genoemd. Het ligt middenin de stad en wordt omring door een grote slotgracht.

Binnen in het kasteel kun je een reis door de geschiedenis maken en alles leren over hoe het leven was in de Middeleeuwen door middel van een audiogids. De audiogids raden we trouwens van harte aan want er staan nergens bordjes met uitleg over de desbetreffende ruimte, enkel een aantal wandkleden gemaakt door een lokale kunstenaar. Het kasteel is prachtig gedecoreerd en er is een grote ridderzaal met een imposante collectie aan wapens en schilden. Uitgekeken? Drink dan een pintje in het sfeervolle café dat in gewelven van kasteel is gesitueerd.

Belfort

Stadhuis en het Belfort van Gent

Een andere must-see in Gent is het Belfort, een imposante toren die hoog boven de stad uitsteekt. Vanaf de top van de toren heb je een adembenemend uitzicht over de stad en de omliggende omgeving. Het Belfort is ook het symbool van Gent en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Men zegt dat in België een stad zonder Belfort eigenlijk geen echte stad is.

Sint-Baafskathedraal

Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods

Vergeet ook zeker de Sint-Baafskathedraal niet te bezoeken, een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. De kathedraal is thuis van misschien wel het bekendste kunststuk van heel de stad: het Lam Gods, geschilderd door de broers Hubert- en Jan van Eyck en voltooid in 1432.

Grachten en pleintjes

Grachten van Gent

Een andere reden waarom Gent zo populair is, is vanwege de prachtige grachten en gezellige pleintjes die de stad rijk is. Een wandeling langs de grachten is een leuke manier om de stad te verkennen en te genieten van de sfeer. Liever de stad verkennen vanaf het water? Dat kan met een rondvaartboot. Onderweg krijg je direct ook meer over de stad te horen. Of huur je eigen bootje!

De pleintjes van Gent zijn vol met leuke cafés en restaurants, waar je kunt genieten van heerlijke gerechten en natuurlijk een pintje! Niet voor niets is Gent dé stad van de Bourgondiërs. En natuurlijk moet jij je even onderdompelen in de lokale cultuur 😉

Cultuur en musea

Smak museum voor hedendaagse kunst

Gent is ook een stad met een rijke culturele scene. Er zijn talloze musea en galeries die de moeite waard zijn om te bezoeken, zoals het Museum voor Schone Kunsten en het Design Museum. Daarnaast zijn er ook festivals en evenementen die jaarlijks plaatsvinden, zoals de Gentse Feesten en -Floraliën.

Gent met kerst

Kerstmarkt in Gent

Een van de sfeervolste periodes om de stad te bezoeken is in de weken voor kerst. Zowel de straten als de diverse bezienswaardigheden zijn prachtig verlicht en er is een kerstmarkt. De kleine kraampjes serveren de lekkerste specialiteiten en natuurlijk is er ook ambachtelijk werk te koop.

Probeer zeker lokale lekkernijen zoals Cuberdons (paarse snoepjes met een zachte frambozenvulling), Ganda ham (traditioneel gedroogde ham, te vinden in het Groot Vleeshuis) en sneeuwballen (een wolkje vanille met een dun laagje chocolade en poedersuiker).

Tijd voor een stedentrip naar Gent!

Tijd voor een stedentrip naar Gent

Gent een prachtige stad die zeker een bezoek waard is en waar je je zo een paar dagen kunt vermaken. Of je nu op zoek bent naar historische bezienswaardigheden, lekker wilt eten of gewoon wilt genieten van de gezellige sfeer, Gent heeft voor ieder wat wils. Ik kan dan ook niet wachten om terug te keren en de rest van de stad te ontdekken!