Skyline van Málaga in Spanje

Dé top 7 dingen om te doen in Málaga. Dit moet je zien!

Wil je een strandvakantie en stedentrip combineren? Zoek niet verder en boek een ticket naar Málaga! Deze Spaanse stad aan de Costa del Sol is ideaal voor een tripje naar de zon. Geniet van zonnen op het strand, de bezienswaardigheden in de oude binnenstad, en natuurlijk van de Spaanse keuken. Met een vakantie naar Málaga hoef je niet te kiezen: je hebt het allemaal!

Málaga is een havenstad in Andalusië, in het zuiden van Spanje. Door de ligging is het klimaat van Málaga het hele jaar door aangenaam. Van mei tot oktober zakt de temperatuur vrijwel niet onder de 20 graden. In de zomermaanden juli en augustus kan het zelfs flink zweten worden met temperaturen ver boven de 30 graden. Daarom is een stedentrip vooral aan te raden in het voor- en najaar. Wanneer het in Nederland koud is, piep jij er lekker tussenuit naar Málaga.

Bekijk hier de beste reistijd voor een stedentrip naar het Spaanse Málaga

Spaanse steden staan bekend om het lekkere eten (tapas!) en de gezelligheid, maar in Málaga is nog veel meer te doen. Wat dacht je van het bezoeken van een oud Moors fort? Of een wandeling door een van de meest indrukwekkende kloven van Spanje? Natuurlijk gevolgd door een dag relaxen op het strand. Dit wil je doen tijdens een stedentrip naar Málaga:

Pak de fiets of step

Fietsen naar het strand in Málaga

Wij zouden geen Nederlanders zijn als dit niet bovenaan de lijst stond, maar Málaga is dé perfecte stad om fietsend te verkennen. Je kunt een georganiseerde tour boeken die je langs alle highlights van de stad brengt of zelf een route uitstippelen en rondfietsen. De route van de stad naar het strand is een aanrader, net als een rondje over de boulevard om verschillende stranden te verkennen.

Wil je liever niet fietsen? Ook de elektrische step is in Málaga erg populair. Je vindt deze steps op iedere straathoek en ze zijn makkelijk te ontgrendelen en betalen met een app. Lekker met de wind in je haren en de zon op je gezicht de stad ontdekken! 

Bekijk kunst in het Pablo Picasso Museum

Bordje naar het Picasso museum

Als je in Málaga bent, moet je een bezoekje brengen aan het Picasso museum. Pablo Picasso werd geboren in Málaga en daar zijn ze maar wat trots op in de stad. In het museum hangen meer dan tweehonderd schilderijen van Picasso: van de schetsen die hij tijdens zijn studietijd maakte tot een paar van zijn beroemdste schilderijen. Dit museum is een must voor kunstliefhebbers! 

Een dagje zonnen op het strand

Strandbedden en palmbomen op een zandstrand

Wat Málaga de ideale bestemming maakt voor een stedentrip is de combinatie met het strand. Rondom de stad liggen verschillende stranden die je allemaal met de fiets of per bus kunt bereiken. Een populair strand is La Malagueta: een groot zandstrand met fijne voorzieningen zoals douches en strandbedjes. Na een dagje strand plof je neer op de boulevard voor een drankje en tapas. Even verderop ligt La Caleta, ook al zo’n breed zandstrand.

Wil je liever op een kleiner strand zonnen? Fiets naar de stranden bij de visserswijken El Palo en Pedregalejo. Deze stranden liggen aan kleine baaitjes, waar in het weekend locals van de zon genieten. In de restaurants wordt de hele dag verse vis gegrild, dus sla die niet over! 

Bezoek La Alcazaba en Gibralfaro

Alcazaba en de kathedraal van Malaga

Een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad is La Alcazaba: een Moors fort met geweldig uitzicht over de stad. Het fort werd in de negende eeuw gebouwd en was onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. De Moorse invloeden zie je terug in de versierde bogen, kleurrijke arabische tekens en mozaïeken. Het fort is een waar doolhof – slim als je vijanden in de war wilt brengen – en je kunt er heerlijk ronddwalen. Vanaf de tuinen en de muren van het fort heb je een fotogeniek uitzicht over Málaga.

Combineer een tripje naar La Alcazaba met een bezoek aan het de ruïnes van het kasteel Gibralfaro. Dit kasteel werd in de 14e en 15e eeuw gebouwd om het Alcazaba de verdedigen. Klim over de kasteelmuren en wandel door de ruïnes van het kasteel. Je kunt het Alcazaba en Gibralfaro kasteel uitstekend met elkaar combineren: koop een combinatieticket en ga er aan het einde van de dag naartoe, om ook te genieten van de spectaculaire zonsondergang. 

Lekker lang aan tafel

sardines of espetos op de bbq in malaga

Spaanse tapas kent natuurlijk iedereen, maar Málaga staat bekend om meer. Omdat het een havenstad is, verkopen ze er de lekkerste verse vis. Een lokale specialiteit zijn gegrilde sardines op een stokje. Die moet je proeven! Meer zin een broodje? Bestel de campero: een broodje met kip, tonijn, bacon en gebakken ei.

Een andere specialiteit uit Andalusië is salmorejo. Dit is een koude tomatensoep (lijkt op gazpacho) maar deze versie is gemengd met brood, waardoor het een heerlijke en vullende soep is op een warme dag. Sla natuurlijk de tapas (kleine gerechtjes) en pintxos (kleine hapjes op een stokje niet over). Met een goed glas wijn erbij kun je de hele avond gezellig tafelen!

Wandel door Caminito del Rey

caminito del rey in Andalusië, Spanje

Deze bezienswaardigheid ligt niet ín Málaga, is maar is wel een must-do op je citytrip naar deze Spaanse stad. Op een half uur rijden van Málaga ligt een van de beroemdste wandelpaden van Spanje: Caminito del Rey. Wandel over een pad langs de rotsen door een diepe kloof. De bergwanden torenen hoog boven je uit en onder je stroomt een rivier.

Dit wandelpad is niet geschikt voor mensen met erge hoogtevrees, want je moet een aantal bruggetjes trotseren die hoog boven de kloof hangen. De wandeling is zo’n 7 kilometer lang. Neem goede schoenen en wat te drinken mee, want het kan flink warm worden. Eenmaal aan het einde van de wandeling door de kloof brengt een bus je weer terug naar de parkeerplaats, wel zo handig! 

Bewonder de kathedraal van Málaga

Kathedraal van Malaga

Als je door de stad wandelt, kun je hem bijna niet missen: de kathedraal van Málaga torent boven alle gebouwen uit. De bouw van de kathedraal startte in de zestiende eeuw, op de restanten van de oude moskee. Door onder andere geldgebrek duurde het uiteindelijk meer dan 200 jaar voordat de kathedraal ‘af’ was.

En echt ‘af’ is de kathedraal nog steeds niet, want een van de torens is nooit voltooid.. Daardoor staat er maar een halve toren en wordt de kathedraal ook wel la manquita (de manke dame) genoemd. Door de lange bouwperiode zie je veel verschillende bouwstijlen in de kathedraal. Een bijzonder gezicht! Een ander bijzonder gezicht is het uitzicht vanaf het dak van de kathedraal: na een flinke klim omhoog kun je boven de mooiste plaatjes schieten.