Boot op rivier de nijl in Egypte

Dit moet je weten voordat je op vakantie gaat naar Egypte

Egypte: het land van de piramides, witte stranden en geweldige plekken om te duiken. Maar ook het land waar af en toe wat vragen omheen hangen. Is het veilig? Hoeveel kost een vakantie naar Egypte eigenlijk? En wat moet je niet missen als je in het land bent? Wij zetten alles op een rij dat je moet weten voordat je een vakantie naar Egypte boekt.

Bezienswaardigheden in Egypte

Bezienswaardigheden van Egypte: piramide en sfinx

Het belangrijkste eerst natuurlijk: wat is er te zien en te doen in Egypte? Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van het land zijn de piramides van Gizeh. Vlakbij Caïro ligt een van de traditionele zeven wereldwonderen: de piramides van Cheops, Khafre en Menkaure, bewaakt door de grote sfinx. Nog een plek om het oude Egypte te bewonderen is Luxor. Dit is de oude hoofdstad van het Egyptische Rijk en je vindt er opgravingen en tempels uit die tijd. Vlakbij ligt de beroemde Vallei der Koningen. 

Naast de fantastische mogelijkheden om de oude Egyptische cultuur op de snuiven, komen ook veel toeristen naar Egypte om te duiken. Een aantal van de mooiste duikspots ter wereld liggen bij Egypte. Door het heldere water en de fijne watertemperatuur kun je het hele jaar door duiken tussen de mooiste koralen en enorme scholen vissen. And last but not least: Egypte is door het goede weer een perfecte bestemming voor een strandvakantie. Boek een resort in badplaatsen als Sharm el Sheikh, Marsa Alam of Hurghada en ontspan aan een van de stranden. 

Veiligheid

Egypte is een veilig land om op vakantie te gaan, maar houd er rekening mee dat sommige plekken een negatief reisadvies hebben (check de website van de overheid voor het actuele reisadvies). Ook is er sprake van criminaliteit: draag daarom niet te veel opvallende sieraden of andere kostbaarheden in het zicht. Het wordt ook afgeraden om ’s avonds als het donker is de straat op te gaan. 

Ook het verkeer is in Egypte niet altijd veilig, omdat bestuurders zich niet bepaald aan de verkeersregels houden. Daardoor kent Egypte relatief veel verkeersdoden, vooral in grote steden als Caïro. Als je dit soort verkeer niet gewend bent, is het aan te raden om een chauffeur in te huren tijdens je vakantie.

Voorbereiding

Voor Egypte hebt je een visum nodig. Dit kun je tegenwoordig eenvoudig online aanvragen en met het visum mag je 30 dagen in Egypte blijven. Je kunt het visum ook aanvragen op de luchthaven zelf, maar dan kan het gebeuren dat je lang in de rij staat op het vliegveld. 

In Egypte zijn geen vaccinaties verplicht, behalve het gele koorts vaccin als je zeven dagen voor je reis naar Egypte in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Op de site van de GGD kun je checken welke vaccinaties aanbevolen worden voor een reis naar Egypte en of jij het gele koorts vaccin moet halen.

Klimaat

Strand in Egypte

Het klimaat van Egypte is eigenlijk het hele jaar door geschikt voor een zonnige vakantie. De beste reistijd voor het land is van januari tot en met mei en van oktober tot december. Het is een ideale plek om te kou in Nederland te ontvluchten, want in de winter zakt de temperatuur niet onder de 20 graden. Als je in de zomermaanden naar Egypte reist, houdt dan rekening met flink hete temperaturen boven de 35 graden. Zonnebrand mee dus! 

Bekijk hier de beste reistijd voor jouw vakantie naar Egypte

Eten en drinken

Eten in Egypte aan het strand

In Egypte kun je genieten van een uitstekende lokale keuken. Wat je zeker moet proberen zijn ‘mezze’: kleine gerechtjes die worden gegeten met brood en salade. Denk aan olijven, hummus, baba ganoush en gevulde wijnbladeren. Andere Egyptische specialiteiten zijn gegrilde of gebraden duiven, gevulde aubergines (batingan) en koshari: een gerecht van bruine rijst, macaroni, kikkererwten, uien en tomatensaus. Ook kun je in Egypte op veel plekken een broodje falafel halen: ta’amiya genoemd. Let er op dat je in Egypte geen water uit de kraan kunt drinken.

Hoeveel kost een vakantie naar Egypte

Kameel in Egypte

De prijs van vliegtickets naar Egypte kan erg verschillen en is afhankelijk van het seizoen en de drukte. Prijzen beginnen ongeveer vanaf 300 euro retour. Egypte zelf is een stuk goedkoper dan Nederland. Een kop koffie kost er ongeveer 1,50 en een broodje falafel haal je al voor één euro. Een gemiddelde maaltijd in een lokaal restaurant kost rond de 5 euro. Een overnachting kost tussen de 20-30 euro per persoon, natuurlijk afhankelijk van wat voor soort accommodatie je boekt. Grote resorts aan het strand zijn duurder dan een hotel op een minder toeristische plek. Vooral vervoer is in Egypte een stuk goedkoper dan in Nederland. Voor een paar euro reis je met de bus of taxi overal heen waar je wilt. 

In Egypte betalen ze met de Egyptische Pond. Eén pond is 100 piaster. Voor 1 euro krijg je ongeveer 25 Egyptische pond, maar de wisselkoers kan erg verschillen, dus check voordat je op reis gaat wat je euro’s waard zijn. Op sommige toeristische plekken kun je ook met de euro betalen, maar omdat dat niet overal kan is het handig vooraf wat euro’s te wisselen voor Egyptische ponden. Zo sta je nooit zonder geld!

Lokale gebruiken

Egyptische ponden

In Egypte is het heel normaal om fooi te geven. Niet alleen in een restaurant na een lekkere maaltijd, maar aan vrijwel iedereen die je helpt. Geef altijd een kleine fooi aan taxichauffeurs, mensen die je bagage dragen of gidsen. 

Egypte is een islamitisch land, dus houd daar rekening mee met het inpakken van je koffer. Op toeristische plekken als de piramides en stranden kun je in principe dragen wat je wilt, maar houd er rekening mee dat het lokaal gebruik is om je schouders en knieën te bedekken. Dit wordt ook als respectvol gezien.

Wat mag je wel en niet doen in Egypte

Vissen bij een koraalrif

Het is in Egypte verboden om foto’s te maken van overheidsgebouwen of militaire objecten. Ook strategische plekken als het Suezkanaal mogen niet gefotografeerd worden. Ook mag je zonder vergunning geen drone meenemen naar Egypte: probeer dit ook niet, want er kan een gevangenisstraf boven je hoofd hangen.

Let niet alleen op wat je meeneemt naar Egypte, maar ook wat je mee terugneemt naar Nederland. Jouw prachtige souvenir kan zomaar eens van koraal zijn, en dat mag niet mee Nederland in. Check voor je iets wilt kopen daarom altijd de douane reis app: zonde als jouw mooie souvenir niet mee naar huis mag!