Slow Cabin voorzijde

Slow Cabins: dé plek om helemaal tot rust te komen

Even toe aan en paar dagen volledige rust, bijkomen van het hectische leven en een worden met de natuur? Dan is het Slow Cabins concept je op het lijf geschreven: prachtige huisjes middenin de Belgische natuur, weg van de massa, volledig off-grid maar waar je niet op luxe hoeft in te leveren. We hebben de cabins zelf uitgetest, onze ervaring lees je onderaan dit artikel.

Slow Cabins: ecologisch verantwoord toerisme

Slow Cabins heeft op verschillende plekken in de Belgische natuur tiny houses staan die van alle gemakken zijn voorzien, maar toch volledig off-grid zijn. Off-grid houdt in dat de huisjes niet op het elektriciteits- en waternet zijn aangesloten en zelfvoorzienend zijn. Zo ligt het dak vol zonnepanelen, is er een tank vol natuurlijk gefilterd water en is er een aparte voorziening voor drinkwater.

De cabin is duurzaam en ontwikkeld in samenspraak met de natuur. Ecologisch verantwoord toerisme is een van de missies van Slow Cabins en past dus helemaal in een tijdperk waarin we ons steeds bewuster worden van onze omgang met de aarde.

Uitzicht op een Slow Cabin

Luxe en van alle gemakken voorzien

Ondanks dat de huisjes off-grid en ecologisch verantwoord zijn ontwikkeld, boeten ze zeker niet in op luxe. De fijne bedden zijn voorzien van heerlijk beddengoed zodat je ’s ochtends uitgeslapen wakker wordt. Ook voor handdoeken is gezorgd. Daarnaast zijn alle basisvoorzieningen aanwezig zoals een badkamer met douche en toilet, een volledig uitgeruste keuken (met thee, koffie, olijfolie en andere basisartikelen), een zitplek waar je een schitterend uitzicht hebt over de natuur en een houtkachel met een goede voorraad aan hout, aanmaakblokjes en lucifers. Heerlijk om je terug te trekken voor de kachel met een boekje en af en toe naar buiten te kijken waar je grote kans hebt om vossen, reeën en fazanten te zien!

Buiten vind je een vuurschaal, BBQ en sinds kort ook een pizza oven!

Middenin de natuur

De slow cabins zijn op ruime afstand van elkaar geplaatst op diverse plekken in België zoals de Vlaamse Ardennen, Haspengouw, de Groene Gordel en de Voorkempen. De precieze locaties van de slow cabins worden strikt geheim gehouden en krijg je ongeveer twee weken van te voren te horen.

Rondom je tiny house is voldoende ruimte en privacy. Zo kom je helemaal tot rust. Mocht je de omgeving willen verkennen dan kun je eindeloze wandelingen of fietstochten maken. Voor vertrek ontvang je een brochure met daarin alle tips, bezienswaardigheden en activiteiten. Daarin staat ook wat handig is om mee te nemen tijdens je verblijf. Zorg voor een paar goede wandelschoenen of in ieder geval schoenen die vies mogen worden. Tijdens ons verblijf in de winter kon het soms behoorlijk drassig zijn.

Ontbijt

Je kunt zelf eten meebrengen of ontbijt bijboeken. Indien je hiervoor kiest word je verwend met heerlijke lokale specialiteiten zoals sap, yoghurt, melk, zuurdesem brood, eitjes, ham, jam en bananenpannenkoekjes.

Ontbijt in een Slow Cabin

Onze ervaring met Slow Cabins

Natuurlijk moesten we het concept van Slow Cabins zelf uitproberen en we zijn razend enthousiast. We verbleven in een cabin in de regio Haspengouw, op de gronden van een kasteeldomein. Vanaf de auto was het ongeveer twintig minuten wandelen over het pad naar ons huisje. We waren direct onder de indruk van het vrije uitzicht over de landerijen aan de ene kant en de beschutting van het bos aan de andere kant. Binnen no-time zagen we de eerste wilde dieren al langslopen. Gaaf!

Warm bij de haard

Buiten stonden een paar heerlijke stoelen klaar bij de vuurschaal en BBQ maar we wilden ons eerst een beetje installeren. Eenmaal binnen waren we helemaal onder de indruk: een modern ingerichte cabin die werkelijk van alle gemakken was voorzien. Er lag een kaartje op ons te wachten met een paar lekkere drankjes en een snack. Eerst maar eens de kachel aansteken want eind januari kan het behoorlijk koud zijn. Gelukkig warmt het huisje snel op en het vuur zorgt voor een behaaglijke warmte.

Even wennen aan de badkamer

De badkamer is voorzien van een douche, wastafel en een wc. Die wc was even wennen: urine wordt apart opgevangen en na afloop spoel je de wc na met een bekertje water. De achterkant is waar de rest, inclusief wc-papier, wordt opgevangen. Naast de wc staat een grote ton met zaagsel. Na iedere toiletbeurt gooi je zaagsel in de wc.

Een fijn bed met uitzicht over de maan en de sterren

Bed in een Slow Cabin

Voor een gigantische raampartij vind je het bed met ecologisch beddengoed. ’s Nachts kun je natuurlijk slapen met de gordijnen gesloten maar ik vond het zo fijn om uit te kunnen kijken over de maan en de sterren. Normaal zie je die niet goed vanwege lichtvervuiling maar hier kon ik de sterren tellen! Wat heb ik heerlijk geslapen bij het licht van de sterren, de behaaglijke warmte van de gloeiende haard en de rust en de stilte. Zó voelt het om uitgerust wakker te worden!

Uitgebreid ontbijten met huisgemaakte specialiteiten

Natuurlijk moesten we ook het ontbijt testen. Voor 75 euro stond er voor 2 dagen ontbijt voor ons klaar, gemaakt door de gravin van het kasteeldomein. Ze had een heerlijk zuurdesembrood gebakken en banenpannenkoekjes gebakken. Heerlijk! De eitjes waren van de eigen kippen, de jam was afkomstig uit de fruitgaard en verder was er fruit, yoghurt, granola en diverse vleeswaren.

De perfecte bestemming voor een korte vakantie

Na 2 nachten in een van de Slow Cabins te hebben verbleven kan ik eerlijk zeggen dat ik volledig tot rust ben gekomen. Het was fijn om het hectische dagelijkse leven even te ontvluchten en te genieten van de natuur. Ondanks dat ik van tevoren een beetje huiverig was om back to basic te gaan, bleek de cabin van alle gemakken te zijn voorzien en heb ik het enorm naar mijn zin gehad. Zou ik het weer boeken? Absoluut! Zou ik het aanraden? Zeker!