Het klimaat van het Gardameer en de beste reistijd

Het klimaat van het Gardameer in Italië wordt gekenmerkt door warme zomers met temperaturen rond de 29 graden Celsius. In de winter kan het afkoelen tot ongeveer 1 graad Celsius. Neerslag is het hele jaar door mogelijk, met de meeste regenval in de herfst. De wind kan af en toe zorgen voor verkoeling aan het meer. Over het algemeen geniet je van een aangenaam mild klimaat met vele zonnige dagen. Het weer rond het Gardameer is perfect om te genieten van watersporten, zoals zeilen en windsurfen. Dus pak je zwembroek en zonnebrandcrème in voor een heerlijke vakantie aan het Gardameer!

Het klimaat van het Gardameer en de beste reistijd clear-day 17°C

Klimaatdetails Gardameer

  • Beste reistijd: april t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen 1°C en 29°C
  • Watertemperatuur: tussen 6°C en 25°C
  • Regen: 100 dagen per jaar en totaal 1000 mm regen
  • Sneeuw: 4 dagen per jaar
  • Zonuren: 2500 zonuren per jaar

Klimaat van het Gardameer

Het Gardameer, gelegen in het noorden van Italië, is een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld, dankzij zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, culturele rijkdom, en aangename klimaat. Het klimaat rond het Gardameer is mild en wordt gekenmerkt door warme zomers en relatief milde winters, wat het een ideale bestemming maakt voor zowel zomer- als wintervakanties. Het Gardameer is een bestemming die charmeert met zijn veelzijdigheid, natuurlijke schoonheid, en aangename klimaat.

Gematigd klimaat

Het Gardameer geniet van een gematigd klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van ongeveer 16 graden Celsius. Met 364 mm neerslag per jaar en ongeveer 181 droge dagen, biedt het gebied een comfortabele balans tussen zonnige en regenachtige dagen. De luchtvochtigheid rond het meer is gemiddeld 75%, met een UV-index van 4, wat wijst op een matige blootstelling aan zonlicht gedurende het jaar.

De warmste maand is juli, met temperaturen die gemiddeld rond de 26 graden Celsius liggen, terwijl januari de koudste maand is met gemiddelde temperaturen rond de 5 graden Celsius. Overdag variëren de temperaturen tussen de 5 en 26 graden Celsius, afhankelijk van het seizoen, en 's nachts tussen de 0 en 17 graden Celsius. De watertemperatuur van het Gardameer is ook aangenaam, variërend van 6 tot 25 graden Celsius, waardoor het geschikt is voor diverse watersporten en activiteiten gedurende bijna het hele jaar.

Beste reistijd

De beste tijd om het Gardameer te bezoeken hangt af van wat je wilt doen. Voor liefhebbers van watersporten en zwemmen zijn de zomermaanden, van juni tot augustus, ideaal. In deze periode is het water warm en zijn de dagen lang en zonnig, perfect voor een dag aan het strand of op het water.

Voor wie de drukte wil vermijden en wil genieten van mildere temperaturen, zijn het voor- en najaar uitstekende keuzes. Mei, september en oktober bieden aangename temperaturen, minder drukte en de natuur rond het meer staat in volle bloei of toont zijn herfstkleuren, wat zorgt voor spectaculaire landschappen.

Klimaatgemiddelden het Gardameer voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 5 en 26 graden Celsius en 's nachts tussen de 0 en 17 graden Celsius. De watertemperatuur ligt tussen de 6 en 25 graden Celsius. Het regent 136 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 364 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 4 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 3211 zonuren.

Temperatuurgrafiek het Gardameer

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor het Gardameer.

Neerslaggrafiek het Gardameer

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor het Gardameer.

Maximum temperatuur: tussen 5°C en 26°C
Warmste maand: 26°C in juli
Koudste maand: 5°C in januari
Nachttemperatuur: tussen 0°C en 17°C
Watertemperatuur: tussen 6°C en 25°C
Droge dagen: 225 dagen
Dagen met regen: 136 dagen
Dagen met sneeuw: 4 dagen
Totale regensom: 364 mm
Aantal uren zon: 3211 uur

het Gardameer ligt in Italië. Bekijk onze pagina over het klimaat van Italië voor meer klimaatinfo over Italië of bekijk andere bestemmingen.

Op vakantie naar het Gardameer?

Beste reistijd voor Gardameer

Wil je naar het Gardameer in in Italië? Dan is de beste reistijd april t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en weinig neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur bij het Gardameer is 26°C in juli en de laagste is 5°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 6°C en 25°C.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in het Gardameer.

Ervaringen met het klimaat van het Gardameer

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van het Gardameer.

Max was in Gardameer in januari
matig

Overdag was het vaak bewolkt, waardoor het gebruik van de prachtige omgeving beperkt was. Op een heldere dag was het landschap adembenemend, maar dat was zeldzaam.

Liv was in Gardameer in mei
goed

De temperatuur is ideaal voor buitenactiviteiten. Zeker een aanrader voor natuurliefhebbers!

Mathijs was in Gardameer in februari
redelijk

Hoewel de temperatuur niet te koud was, was het toch koel en vaak bewolkt. Een paar regenachtige dagen hadden ook invloed op ons verblijf. Maar ik hield van de rust en stilte buiten het seizoen.

Arend was in Gardameer in maart
redelijk

Het was niet zo warm als ik had gehoopt: de temperatuur lag rond de 15 graden. Het beeld was gevarieerd: zonnige dagen en momenten met regen. Wacht niet op zomerweer.

Elise Westerhout was in Gardameer in juni
goed

Een paar dagen waren wat bewolkt en fris.

Ben je het Gardameer geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Gardameer achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van het Gardameer

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor het Gardameer is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van het Gardameer in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 5 7 12 15 19 23 26 26 21 16 11 6
Min °C 0 1 4 7 10 14 16 17 13 9 5 1
Water °C 6 7 10 14 17 22 25 25 21 17 12 8
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 15 22 22 30 41 55 46 33 33 31 23 13
Dagen regen 8 9 11 15 14 15 14 12 12 10 9 7
Dagen sneeuw 1 2 - - - - - - - - - 1
Dagen droog 22 17 20 15 17 15 17 19 18 21 21 23
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 6 8 10 11 12 12 12 10 6 6 6
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 2 4 4 5 6 6 5 5 3 2 2

Klimaat van het Gardameer per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor het Gardameer? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer het Gardameer

Vandaag is het bewolkt het het Gardameer en het blijft de hele dag droog. De temperatuur loopt op tot 17 graden Celsius. De wind waait matig uit het westen.

Bekijk het volledige weerbericht voor Gardameer

Wil je weten wat voor weer het is het Gardameer voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting het Gardameer en zo ben je goed voorbereid op wat het weer het Gardameer voor je in petto heeft.

Bestemmingen in de buurt van Gardameer

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.