Het klimaat van Dolomieten en de beste reistijd

In de Dolomieten in Italië kan het weer behoorlijk variëren. De temperaturen schommelen tussen -3 en 22 graden. Het kan zowel zonnig als bewolkt zijn en af en toe valt er een bui regen. De winters zijn koud en de zomers zijn aangenaam warm. De bergachtige omgeving zorgt voor een frisse bries en het risico op neerslag is het hele jaar door aanwezig. Het klimaat in de Dolomieten is ideaal voor wie van afwisseling houdt en graag buiten actief is. Dus bereid je voor op wisselvallig weer en geniet van al het moois dat deze regio te bieden heeft!

Klimaat van Dolomieten

De Dolomieten, een majestueuze bergketen in het noordoosten van Italië, staan bekend om hun adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en unieke geologische samenstelling. Wat deze regio echter ook onderscheidt, is het bijzondere klimaat, dat zowel uitdagend als betoverend kan zijn voor bezoekers en bewoners.

Het klimaat in de Dolomieten is een fascinerende mix van extremen, van hete zomers tot ijzige winters, afgewisseld met periodes van serene schoonheid wanneer de natuur tot rust komt. Deze dynamiek draagt bij aan de unieke charme van de regio, waardoor het een onvergetelijke bestemming is voor avonturiers, natuurliefhebbers en iedereen daartussenin.

Klimaatdetails Dolomieten

  • Beste reistijd: juni t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -3°C en 22°C
  • Regen: 133 dagen per jaar en totaal 393 mm regen
  • Sneeuw: 90 dagen per jaar en 40 cm sneeuw
  • Zonuren: 3207 zonuren per jaar

Een contrastrijk weerpatroon

Het klimaat in de Dolomieten wordt gekenmerkt door zijn landklimaat, met warme zomers en koude winters. Dit zorgt voor een interessant contrast dat het hele jaar door voor een dynamische omgeving zorgt. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 9 graden Celsius, wat aangeeft dat het weer relatief gematigd is, ondanks de soms extreme seizoensvariaties.

De zomers in de Dolomieten zijn aangenaam met temperaturen die in juli, de warmste maand, gemiddeld rond de 20 graden Celsius liggen. Deze periode is ideaal voor wandelen, klimmen en het verkennen van de uitgestrekte natuurlijke schoonheid van de regio.

De winters daarentegen zijn streng, met januari als de koudste maand waarin de temperatuur kan dalen tot gemiddeld -1 graden Celsius. Dit maakt de Dolomieten tot een populaire bestemming voor wintersportliefhebbers, met sneeuwzekere pistes en adembenemende winterlandschappen.

Neerslag en natuur

Met 393 mm neerslag per jaar en ongeveer 133 regendagen, lijkt de regio relatief droog. Echter, de sneeuwval, die gemiddeld 74 dagen per jaar voorkomt, speelt een cruciale rol in het waterbeheer van de regio, vooral voor de rivieren en meren die afhankelijk zijn van de smeltwater in de lente en vroege zomer.

De luchtvochtigheid in de Dolomieten is gemiddeld 82%, wat bijdraagt aan het gevoel van frisheid in de lucht, vooral tijdens de ochtenduren en na een regenbui. Dit niveau van vochtigheid, gecombineerd met de schone lucht, maakt de regio bijzonder aantrekkelijk voor diegenen die op zoek zijn naar een gezonde uitvlucht uit de stad.

Zonlicht en UV-index

Met een gemiddelde UV-index van 3 en ongeveer 3207 zonuren per jaar, genieten de Dolomieten van een gezonde dosis zonlicht. Dit is vooral gunstig voor de rijke biodiversiteit van de regio en de weelderige vegetatie die de bergen bedekt. De zon speelt ook een belangrijke rol in de ervaring van bezoekers, van het verlichten van de spectaculaire roze gloed van de bergtoppen bij zonsopgang en zonsondergang tot het bieden van de perfecte omstandigheden voor zonnebaden en ontspanning na een lange wandeling.

Klimaatgemiddelden Dolomieten voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de -1 en 20 graden Celsius en 's nachts tussen de -9 en 8 graden Celsius. Het regent 133 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 393 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 74 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 3207 zonuren.

Temperatuurgrafiek Dolomieten

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Dolomieten.

Neerslaggrafiek Dolomieten

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Dolomieten.

Maximum temperatuur: tussen -1°C en 20°C
Warmste maand: 20°C in juli
Koudste maand: -1°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -9°C en 8°C
Droge dagen: 158 dagen
Dagen met regen: 133 dagen
Dagen met sneeuw: 74 dagen
Totale regensom: 393 mm
Aantal uren zon: 3207 uur

Dolomieten ligt in Italië. Bekijk onze pagina over het klimaat van Italië voor meer klimaatinfo over Italië of bekijk andere bestemmingen.

Beste reistijd voor Dolomieten

Voor een bezoek aan Dolomieten in in Italië is de beste reistijd juni t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Dolomieten is 20°C in juli en de laagste is -1°C in januari.

Bekijk het weer voor de volgende maanden

Bekijk het gemiddelde weer voor de volgende twee maanden of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Dolomieten.

Ervaringen met het klimaat van Dolomieten

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Dolomieten.

Yara was in Dolomieten in september
goed

Overdag waren er zonnige stukken met gematigde temperaturen, ideaal om te wandelen in de bergen. De avonden waren koeler en een lichte jas was vereist. Er vielen een paar korte buien, maar over het algemeen was het droog.

Olivier Paardekooper was in Dolomieten in augustus
redelijk

Zonnige en aangename dagen rond de 20 graden werden afgewisseld met perioden met regen. Mooie wandelingen kunnen verstoord worden door onverwachte regenbuien. Wees klaar!

Noa was in Dolomieten in juni
goed

Er vallen af ​​en toe onverwachte buien, maar over het algemeen blijft het droog.

Elisa Hettinga was in Dolomieten in januari
goed

De sneeuwcondities zijn ideaal om te skiën en snowboarden. Gedurende de dag waren er regelmatig zonnige perioden. De temperaturen kunnen laag zijn, dus kleed je warm aan.

Elbert Planken was in Dolomieten in februari
goed

Er waren dagen met hevige sneeuwval, wat het zicht enigszins verminderde. Kortom een ​​solide 4/5 voor het weer.

Nina was in Dolomieten in december
goed

De prachtige sneeuwval maakte het landschap schilderachtig, maar zorgde soms voor moeilijke rijomstandigheden. Het was behoorlijk koud, dus kleed je warm aan!

Dennis Verdoes was in Dolomieten in november
redelijk

November was een gemengde maand in de Dolomieten. Koude temperaturen, afwisselend sneeuw en helder. Bereid je voor op winterse omstandigheden, ideaal voor skiërs.

Lucas was in Dolomieten in juli
goed

Zacht de hele dag, ideaal voor buitensporten en wandelen. Overdag valt er echter onvoorspelbare regen. De nachten waren koel en verfrissend.

Elise was in Dolomieten in maart
goed

Uitstekende skiomstandigheden in het hart van de Italiaanse Dolomieten. Overdag zonnig, 's nachts valt er lichte sneeuw - ideaal om de pistes fris te houden. Na zonsondergang daalt de temperatuur echter, dus warm inpakken is essentieel!

Martha was in Dolomieten in september
uitstekend

Verrassend mooi weer! Was er zelfs warm. Liepen blouse op de hoge pas. Wat is het daar toch mooi. We gaan er voor de vierde keer heen. Het is er adembebemend!!!

Ben je in Dolomieten geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Dolomieten achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Dolomieten

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Dolomieten is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Dolomieten in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C -1 0 4 8 13 18 20 20 16 11 5 0
Min °C -9 -9 -5 -1 3 7 8 8 6 1 -2 -7
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 19 27 23 26 37 40 39 39 28 50 49 16
Dagen regen 4 6 6 11 18 19 20 17 14 9 7 2
Dagen sneeuw 9 12 12 10 5 - - - 1 5 11 9
Dagen droog 18 10 13 9 8 11 11 14 15 17 12 20
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 6 6 8 10 11 12 12 12 10 7 6 6
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 2 2 3 3 4 4 4 3 2 2 2

Klimaat van Dolomieten per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Dolomieten? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Dolomieten

Vandaag is er veel bewolking in Dolomieten en er kan enige sneeuw vallen. De temperatuur loopt op tot 3 graden Celsius. De wind waait zwak uit het zuidwesten.

Bekijk het volledige weerbericht voor Dolomieten

Wil je weten wat voor weer het is in Dolomieten voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Dolomieten en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Dolomieten voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.