Het klimaat van Vogezen en de beste reistijd

De weercondities in de Vogezen in Frankrijk variëren sterk, met temperaturen die kunnen dalen tot -5 graden Celsius in de winter en stijgen tot 25 graden Celsius in de zomer. Neerslag komt regelmatig voor gedurende het hele jaar, met de meeste regenval in de maanden mei en oktober. De zomermaanden zijn over het algemeen warm en zonnig, terwijl de wintermaanden koud en vochtig kunnen zijn. Het weerbeeld in de Vogezen wordt beïnvloed door de ligging van het gebied en kan snel veranderen, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn op verschillende omstandigheden tijdens een bezoek aan deze prachtige regio.

Het klimaat van Vogezen en de beste reistijd snow-showers-day 6°C

Klimaatdetails Vogezen

  • Beste reistijd: juni t/m september
  • Jaartemperatuur: tussen -5°C en 25°C
  • Regen: 151 dagen per jaar en totaal 306 mm regen
  • Sneeuw: 20 dagen per jaar
  • Zonuren: 2941 zonuren per jaar

Klimaat van Vogezen

Het klimaat van de Vogezen, een prachtige bergketen in het oosten van Frankrijk, biedt een unieke ervaring voor bezoekers door het hele jaar heen. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 14 graden Celsius en 306 mm neerslag per jaar, kenmerkt het klimaat zich door een relatief milde temperatuur en een gematigde hoeveelheid neerslag. De regio geniet van 168 droge dagen per jaar, met een gemiddelde luchtvochtigheid van 80% en een UV-index van 3, wat het een ideale bestemming maakt voor zowel zomer- als wintervakanties.

Het klimaat van de Vogezen biedt voor elk wat wils, ongeacht het seizoen. Met zijn gematigde temperaturen, gevarieerde neerslag en overvloed aan zonlicht, is deze regio een prachtige bestemming die het hele jaar door bezocht kan worden.

Het klimaat door de seizoenen heen

De warmste maand in de Vogezen is juli, waar de temperatuur gemiddeld 24 graden Celsius bereikt, terwijl januari de koudste maand is met een gemiddelde temperatuur van 4 graden Celsius. Overdag variëren de temperaturen tussen de 4 en 24 graden Celsius gedurende het jaar, en 's nachts tussen de -2 en 13 graden Celsius. Deze temperatuurschommelingen bieden een diversiteit aan activiteiten afhankelijk van het seizoen, van wandelen en fietsen in de zomer tot skiën en snowboarden in de winter.

Met 151 regendagen per jaar en een totale neerslag van ongeveer 306 mm, samen met gemiddeld 20 sneeuwdagen, biedt het klimaat van de Vogezen een rijke variatie aan weersomstandigheden. Dit draagt bij aan de weelderige flora en fauna van de regio en de vele heldere, zonnige dagen met in totaal 2941 zonuren per jaar, maken het een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Vogezen hangt sterk af van de persoonlijke voorkeuren van de bezoeker. Voor liefhebbers van wintersport zijn de maanden december tot maart ideaal, wanneer de kans op sneeuw het grootst is en de skigebieden volop in bedrijf zijn. Aan de andere kant, als je geïnteresseerd bent in wandelen, fietsen of het verkennen van de natuurlijke schoonheid van de regio, zijn de maanden mei tot september meer geschikt. Deze periode biedt aangename temperaturen, minder neerslag en de natuur in volle bloei.

Klimaat en activiteiten

Het klimaat van de Vogezen ondersteunt een breed scala aan activiteiten door het hele jaar heen. In de lente en zomer trekken de bergen wandelaars en fietsers aan, terwijl de herfst met zijn kleurrijke bladerdek ideaal is voor fotografie en ontspannen wandelingen. De winter transformeert de Vogezen in een wintersportparadijs, met mogelijkheden voor alpineskiën, langlaufen en sneeuwschoenwandelen.

Klimaatgemiddelden Vogezen voor het hele jaar

De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 4 en 24 graden Celsius en 's nachts tussen de -2 en 13 graden Celsius. Het regent 151 dagen per jaar en er valt in totaal ongeveer 306 mm regen. Het sneeuwt gemiddeld 20 dagen per jaar. Gedurende het hele jaar zijn er 2941 zonuren.

Temperatuurgrafiek Vogezen

In deze grafiek zie je de gemiddelde maximale temperatuur (rood) en minimale temperatuur (blauw) voor Vogezen.

Neerslaggrafiek Vogezen

In deze grafiek zie je de gemiddelde hoeveelheid regen per maand voor Vogezen.

Maximum temperatuur: tussen 4°C en 24°C
Warmste maand: 24°C in juli
Koudste maand: 4°C in januari
Nachttemperatuur: tussen -2°C en 13°C
Droge dagen: 194 dagen
Dagen met regen: 151 dagen
Dagen met sneeuw: 20 dagen
Totale regensom: 306 mm
Aantal uren zon: 2941 uur

Vogezen ligt in Frankrijk. Bekijk onze pagina over het klimaat van Frankrijk voor meer klimaatinfo over Frankrijk of bekijk andere bestemmingen.

Op vakantie naar Vogezen?

Beste reistijd voor Vogezen

Voor een bezoek aan Vogezen in in Frankrijk is de beste reistijd juni t/m september. In deze periode heb je een aangename temperatuur en bijna geen neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in de regio Vogezen is 24°C in juli en de laagste is 4°C in januari.

Bekijk het weer voor deze en volgende maand

Bekijk het gemiddelde weer voor deze maand, de volgende maand of andere maanden. Wij voorzien je van nuttige informatie over het klimaat, waaronder de gemiddelde temperatuur, neerslag, zonuren, en meer, voor iedere maand in Vogezen.

Ervaringen met het klimaat van Vogezen

Lees echte reviews van reizigers over hun ervaringen met het weer van Vogezen.

Daan was in Vogezen in april
redelijk

Er waren enkele zonnige dagen met aangename temperaturen rond de 16 graden, maar ook plotselinge buien en koele momenten. Zo perfect? Niet helemaal, maar ook niet ondraaglijk.

Yara Wekking was in Vogezen in september
goed

Tijdens dagwandelingen schommelden de temperaturen tussen warme ochtenden en warme middagen. Lichte regen, maar overwegend droog, soms zonnig. Aangenaam herfstweer.

Anja Lambrechts was in Vogezen in maart
goed

Wees bereid je te kleden voor warmer weer. Rustgevend en uniek!

Amy was in Vogezen in december
redelijk

Het weer was onvoorspelbaar, variërend van heldere, zonnige dagen tot zware sneeuwstormen, waardoor autorijden riskant werd. Geschikt voor winterliefhebbers, maar niet voor degenen die een hekel hebben aan de kou.

Chantal Gulikers was in Vogezen in juli
goed

Van tijd tot tijd werden we vergezeld door onvoorspelbare regenbuien, die echter een vleugje frisheid aan onze wandelingen gaven. Ik wens je een heerlijke zomervakantie!

Max de Hek was in Vogezen in februari
matig

Februari was erg koud in de Vogezen en er viel regelmatig sneeuw. Hoewel het mooi was, was het moeilijk en niet ideaal voor buitensporten. Bereid je voor op onvoorspelbaar weer!

Jelte was in Vogezen in augustus
goed

Overdag waren de temperaturen warm maar draaglijk en ideaal voor buitenactiviteiten. 's Nachts koelt het aangenaam af, ideaal voor een goede nachtrust. Soms regende het, dus een paraplu kwam goed van pas.

Jesse was in Vogezen in januari
redelijk

Er lag veel sneeuw, ideaal voor wintersporters. Er waren echter ook bewolkte dagen met hevige kou en harde wind, die minder geschikt waren om te wandelen. Neem warme kleding mee!

Ben je in Vogezen geweest?

Laat je ervaring met het klimaat van Vogezen achter en maak kans op €100!

Je e-mail komt niet bij de review te staan en wordt niet doorgegeven aan derden.

Klimaattabel van Vogezen

In deze klimaattabel kun je in een oogopslag zien wat het gemiddelde klimaat per maand voor Vogezen is. De gegevens zijn verzameld over een periode van 30 jaar, waar een gemiddelde per maand is uitgekomen. Per jaar kunnen de verschillen groter of kleiner zijn, maar met deze klimaattabel heb je wel een goed idee van hoe het weer van Vogezen in een bepaalde maand kan zijn.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max °C 4 5 10 15 18 22 24 24 20 15 9 5
Min °C -2 -2 2 5 7 11 13 13 9 6 3 0
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Neerslag (mm) 27 18 22 17 31 31 38 28 16 18 23 37
Dagen regen 13 10 12 12 17 14 16 13 11 10 10 13
Dagen sneeuw 7 5 2 - - - - - - - 1 5
Dagen droog 11 13 17 18 14 16 15 18 19 21 19 13
Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Zonuren per dag 5 6 7 10 10 11 11 11 9 7 6 5
Windkracht (Bft) 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
UV-index 2 2 3 3 4 5 5 4 4 3 2 2

Klimaat van Vogezen per maand

Hoe is het gemiddelde klimaat in een bepaalde maand voor Vogezen? Klik op een maand om alle maandgemiddelden te zien voor zonneschijn, hoge en lage temperaturen, procentuele kans op regen per dag, sneeuwval en het aantal regenachtige dagen.

Actuele weer in Vogezen

Vandaag is er veel bewolking in Vogezen en er kan een lichte sneeuwbui vallen. De temperatuur loopt op tot 6 graden Celsius. De wind waait zwak uit het noorden.

Bekijk het volledige weerbericht voor Vogezen

Wil je weten wat voor weer het is in Vogezen voor de komende twee weken? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting in Vogezen en zo ben je goed voorbereid op wat het weer in Vogezen voor je in petto heeft.

Foutje gezien?

E-mail ons, wij zijn je dankbaar.