4 voorzorgs­maat­regelen voor het gebruik van je smartphone op vakantie binnen de EU

Ga jij op vakantie naar een land binnen de Europese Unie? Dan kun je gelukkig gewoon gebruikmaken van je Nederlandse belbundel met je smartphone. Toch zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die verstandig zijn om te nemen wanneer je je smartphone elders binnen de EU gaat gebruiken. We bespreken er vier.

Optie bellen in het buitenland aanzetten

Sommige mensen komen er op vakantie achter dat hun simkaart het niet toelaat om gebruik te maken van buitenlandse telefoonnetwerken. Dit kan vooral het geval zijn bij sim only abonnementen. Uit voorzorg staat deze optie dan uit. Daarom is het verstandig om vóór vertrek te checken of je inderdaad in het buitenland kunt bellen of niet. Dit kan bij je provider, maar mogelijk kun je ook deze optie aanzetten in de app van de provider.

Onbeperkt bellen regelen

Heb jij nu een telefoonabonnement waarbij je een tegoed hebt voor bellen en internetten dat beperkt is? Dan is het goed om te weten dat je bij het overschrijden van je belbundel in andere landen in de EU internationale bel- en internettarieven gaat betalen. Die zijn vaak niet mals. Daarom is het wijs om voor vertrek een abonnement voor sim only onbeperkt bellen af te sluiten, zodat je voorkomt dat je alsnog met een hoge telefoonrekening te maken krijgt.

Kind drukt telefoon tegen oor van vader die begraven is in het zand op het strand

Handmatig netwerk selecteren bij buitengrenzen

Als je in Nederland dicht bij de grens woont, weet je mogelijk dat een telefoonnetwerk van over de grens soms sterker kan zijn dan andere Nederlandse netwerken op deze locatie. Datzelfde principe geldt bij de buitengrenzen van de EU, met het verschil dat je op dat buitenlandse netwerk internationale tarieven betaalt voor ál je verbruik.

Om een hoge telefoonrekening te voorkomen wanneer je dicht bij de buitengrenzen van de EU komt, is het verstandig om op je bestemming te kiezen voor het handmatig selecteren van een telefoonnetwerk dan je telefoon dit automatisch te laten doen.

Kaart downloaden in Google Maps

Waarom zou je meer mobiele data verbruiken dan noodzakelijk? Het is denkbaar dat je op vakantie wilt kunnen navigeren met Google Maps omdat je er de weg niet kent. Dit kan via een mobiele internetverbinding, maar je kunt ook de kaart van de omgeving downloaden in de app wanneer je op de wifi zit en zo het mobiele dataverbruik uitsparen. Je navigeert dan enkel met behulp van GPS en de gedownloade kaart.

Op zich hoef je je geen grote zorgen te maken over je telefoonrekening wanneer je binnen de EU blijft, maar een aantal voorzorgsmaatregelen kunnen dus geen kwaad. Het is een kleine moeite en kan onvoorziene kosten helpen voorkomen.