Las Teresitas strand op Tenerife

Tenerife: Top 10 leukste dingen om te doen

“Tenerife, als een parel in de blauwe oceaan, een geschenk dat door de goden is gedaan”, werd ooit door Frank Valentino gezongen. En daar is geen woord aan gelogen, want Tenerife is een idyllisch stukje paradijs dat met haar eindeloze schoonheid menig mond zal doen openvallen. De ideale vakantiebestemming dus.

Tenerife is een vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan, dat deel uitmaakt van de Canarische eilanden. Deze eilandengroep behoort tot Spanje maar ligt voor de kust van Afrika, ten westen van Marokko. Het klimaat van Tenerife is door deze ligging op z’n minst lekker te noemen: vrijwel het hele jaar is het er een aangename temperatuur.

Bezoek je Tenerife, dan is het eeuwig zonde om je vakantie grotendeels door te brengen in je vakantieresort. Overal op het eiland is namelijk ongelooflijk veel te zien, te doen en te beleven. We helpen je graag op weg met 10 must-do’s, zodat je niks van al het leuks dat Tenerife je te bieden heeft zult missen.

1. Verken vulkaanlandschappen in Nationaal Park El Teide op Tenerife

Vulkaan Pico del Teide op Tenerife

Waan je even op de maan, terwijl je je een weg baant door een indrukwekkend vulkanisch landschap vol versteende lavarivieren, kraters, kraterpijpen, rotsformaties en vulkanen. Of laat je innerlijke Freek Vonk helemaal loskomen en ontdek endemische diersoorten die je nergens anders zult vinden. Door de ligging en gemiddelde hoogte van maar liefst 2000 meter, kom je in nationaal park El Teide namelijk unieke flora en fauna tegen.

Maar zowel het letterlijke als figuurlijke hoogtepunt van dit park is ongetwijfeld vulkaan El Teide met zijn 3.718 meter. En weet je wat het mooie is? Je kunt met een kabelbaan in slechts 8 minuten tot bijna naar de top stijgen. Vanaf het eindstation, dat op 3.555 meter ligt, geniet je van een prachtig uitzicht. Ben je een doorgewinterde wandelaar en zoek je het liever nog iets hogerop? Dan kan je vanaf het uitzichtpunt in zo’n 40 minuten naar de top van de krater lopen. Dat is een pittige wandeling, maar wel eentje die zeker de moeite waard is. Als je de eindstreep weet te bereiken, ligt niet alleen het prachtige Tenerife aan je voeten, bij helder zicht kan je ook de andere Canarische Eilanden van bovenaf bewonderen.

2. Bewonder de piramides van Güímar

Piramide van Guimar

Om piramides te zien, hoef je echt niet naar Egypte. Weliswaar zien de terrasvormige piramides van Güímar er wel iets anders uit dan die in het land van de Farao’s, indrukwekkend zijn ze wel. Tot op de dag van vandaag zijn de meningen nog steeds verdeeld over waarom, door wie en wanneer deze piramides gebouwd zijn, maar door de plaatsing van de bouwwerken wordt in ieder geval gedacht dat er een astronomische bedoeling achter zit.

Heb je de piramides gezien? Dan valt er gelukkig nog veel meer te beleven in de omgeving. Bezoek bijvoorbeeld het nabijgelegen museum, waar veel historische stukken tentoongesteld staan. Spot meer dan 70 soorten giftige planten in de botanische tuin of geniet van het prachtige uitzicht vanaf Mirador de Don Martín.

3. Beleef een dag vol waterpret bij Siam Park Tenerife

Wildwaterbaan in Siam Park op Tenerife

Ben je een echte waterrat? Dan kan je je hart ophalen bij Siam Park. Dit allergrootste waterpark van Europa is helemaal gebouwd in Thaise stijl en dat zie je terug in alle attracties en gebouwen op het terrein. Attracties? Ja, dat lees je goed, want het park zit er bomvol mee! Zo kan je surfen bij The Wave Palace, op een band het hele park door dobberen via de Mai Thai River of lekker relaxen op het parelwitte Siam strand.

Maar waar het bij Siam Park echt om draait, zijn de glijbanen die er in grote getalen aanwezig zijn. Ben je een echte adrenalinejunk, dan zal je de Tower of Power helemaal geweldig vinden. In deze 28 meter hoge glijbaan, glij je met 80 (!) kilometer per uur door een aquarium vol haaien, roggen en vissen. Is dat jou iets te spannend? Geen probleem, want er zijn genoeg glijbanen die geschikt zijn voor het hele gezin, maar toch absoluut niet saai zijn. Kortom, het Siam Park heeft voor ieder wat wils en zorgt gemakkelijk voor een dag vol vermaak.

4. Geniet van eindeloze bezienswaardigheden in en rond Los Gigantes

Haven van badplaats Los gigantes

Dit pittoreske dorpje aan de westkust van Tenerife is een echte must-see. In de gezellige jachthaven van Los Gigantes vind je talloze leuke restaurants en bars, waar je lekker even kunt ontspannen met een hapje en een drankje. Om vervolgens nog even lekker verder te luieren op het zwarte zandstrand die dit dorp rijk is: Playa los Guios.

Klaar voor wat meer actie? Vanaf de imposante rotswand die ten noorden van het dorp ligt, kan je met een beetje geluk walvissen spotten. Maar de wateren rondom deze rotsen zijn ook uitermate geschikt om te gaan snorkelen of duiken: onderwaterleven vind je er volop!

5. Spot zeedieren tijdens een boottocht

Dolfijnen zwemmen voor de kust van Tenerife

Heb je vanaf de rotswand geen walvissen gezien? Niet getreurd, want de haven van Los Gigantes is ook een ideale opstapplaats om een boottochtje te maken. Vanaf zo’n boot kan je niet alleen walvissen spotten, maar ook andere indrukwekkende zeedieren zoals dolfijnen en schildpadden. Bovendien kan je de vele mooie kliffen en baaien van Tenerife vanaf het water eens van een andere kant bekijken. Het uitzicht op de kustlijn van het eiland is werkelijk adembenemend!

Heeft Los Gigantes jouw bucket-list niet gehaald, maar wil je wel het water op? Dan kan je ook vanaf Puerto Colón of de haven van Los Cristianos zo’n boottocht ondernemen.

6. Slenter door de pittoreske dorpjes van Tenerife

Garachico op Tenerife

Naast Los Gigantes vind je op Tenerife nog tal van andere leuke dorpjes, ieder met een eigen sfeer en charme. Ideaal om even aan de toeristische drukte te ontsnappen en lekker van de laid-back vibe te genieten.

Het bedevaartsoord Candelaria is een oud vissersdorpje dat haar authentieke sfeer heeft weten te behouden. Je kan er heerlijk slenteren door gezellige straatjes vol kleurrijke gebouwen.

Garachico ligt aan de voet van een gigantische klif. Hoewel het dorp na een vulkaanuitbarsting bedolven is geweest onder een laag lava, kan je er toch de meest prachtige architectuur bewonderen.

Ook Masca is zeker een bezoekje waard. Dit piepkleine bergdorpje is gebouwd in een oude vulkaankrater. Het dorp is pittoresk en authentiek en de ruwe natuur waarmee het is omgeven is prachtig.

7. Daal af in de Masca Kloof

Zonsopkomst in de Msaca kloof

Masca vormt ook meteen het startpunt voor wat volgens velen een van de mooiste wandelroutes is: het afdalen in de Masca kloof. Tussen kliffen loop je naar beneden de ruwe natuur in, waar je unieke flora en fauna tegenkomt. Na zo’n 4 uur bereik je het eindpunt aan het water vanaf waar je met de boot terug kan worden gebracht naar de bewoonde wereld: Los Gigantes.

8. Ervaar het echte eilandleven op de mooie stranden van Tenerife

las teresitas strand

Je kunt natuurlijk niet afreizen naar een eiland zonder een strand te bezoeken en gelukkig heeft Tenerife er meer dan genoeg. De ene levendig, de andere rustig en natuurlijk, maar allen zijn ze ongetwijfeld prachtig. Of je nu de hele dag heerlijk ontspannen in het zand wilt liggen of liever lekker actief wilt watersporten, de vele stranden van Tenerife bieden voor ieder wat wils.

Als surfdude of -babe kan je je hart ophalen op Playa de la Tejita en Playa del Medano. Bij Playa de la Teresitas vind je een goudkleurig paradijs vol palmbomen. En voor ruwe, zwarte lavazandstranden, ben je bij Puerto de la Cruz aan het juiste adres. Liever lekker comfortabel op een strandbedje chillen met een heerlijk koud cocktailtje in de hand? Dan zijn de meer toeristische stranden Playa de las Américas en de stranden bij Los Cristianos helemaal jouw ding.

9. Verken de unieke natuur van de Anagabergen

Wandelen op de anaga bergen op Tenerife

Een ander prachtig stukje natuur dat Tenerife rijk is, is het Anagagebergte. Deze imposante bergtoppen, diepe valleien en steile ravijnen mag je echt niet missen. Je vindt er prachtige laurierbossen, inheemse dier- en plantsoorten en talloze uitkijkpunten met elke keer weer een adembenemend uitzicht. En omdat dit gebergte uit de zee oprijst, kan je op meerdere punten afdalen, een frisse duik nemen en even helemaal tot rust komen op mooie, verlaten stranden. Je kunt de bergen te voet verkennen, maar wil je zoveel mogelijk van dit natuurgebied zien, dan is een leuke road trip door het Anagagebergte zeker een aanrader.

10. Snuif cultuur in Santa Cruz

Kleurrijke huizen in Santa Cruz de Tenerife

Net zoals eigenlijk op heel Tenerife, valt ook in de hoofdstad Santa Cruz heel veel te zien en te beleven. Vanaf het grootste plein van Tenerife, Plaza  de España, loop je zo de lange winkelstraten in waar je eindeloos kunt shoppen. Ondertussen geniet je van de prachtige architectuur die deze stad rijk is. Uitgeshopt? Beweeg je dan verder naar Mercado Municipal Nuestra Señora de Africa. Op deze grote overdekte markt kan je smullen van heerlijke lokale lekkernijen en verse producten kopen.

Ben je een echte cultuursnuiver? Dan zal je de vele musea die Santa Cruz rijk is helemaal geweldig vinden. Ook het Auditorium is trouwens een echte must-see als je in Santa Cruz bent. Het ontwerp van dit spierwitte operagebouw doet denken aan dat van Sydney.

Tot slot is Santa Cruz een ideale uitvalsbasis om dagtours te boeken naar vele van de hierboven genoemde bezienswaardigheden.