10 ultieme tips voor een roadtrip door West-Amerika

10 ultieme tips voor een roadtrip door West-Amerika

Iedereen moet een keer in zijn leven op roadtrip naar West-Amerika gaan. Als je door dit prachtige land rijdt, kom je langs surrealistische plaatsen, de mooiste wegen en spectaculaire landschappen. Het plannen en inrichten van zo’n reis kan lastig zijn. Daarom geven wij je alvast 10 tips voor een roadtrip door West-Amerika.

Regel eerst je ESTA

West-Amerika is een zeer populaire bestemming voor buitenlanders die een roadtrip willen maken. Vooral vanwege het feit dat het land zo groot is met zoveel verschillende soorten plaatsen om te zien. Zoals bij elke reis, zijn planning en voorbereiding de sleutel tot succes.

Voordat je vluchten, accommodaties of autoverhuur boekt, moet je ervoor zorgen dat je over alle relevante documentatievereisten beschikt die nodig zijn om Amerika te bezoeken.

Allereerst natuurlijk een geldig paspoort. Controleer deze ook op eventuele scheuren of vouwen, ze kunnen hier moeilijk over doen bij de douane. Daarnaast heb je een actuele ESTA Amerika nodig.

Als je deze niet hebt of hij is verlopen dan moet je een nieuwe aanvragen. De ESTA aanvraag is snel geregeld als je je paspoortgegevens bij je hebt. De vragen zijn duidelijk en makkelijk te beantwoorden. De ESTA kosten vallen gelukkig reuze mee.

Geschikt startpunt voor je reis

Als je naar West-Amerika vliegt dan kun je het beste naar San Francisco of Los Angeles vliegen. Vanuit hier kun je gemakkelijk je roadtrip starten naar mooie bezienswaardigheden. Wil je de Pacific Coast Highway volgen dan begin je in Los Angeles.

Huur een auto of camper

Camper rijdt door Valley of Fire in West-Amerika

De gemakkelijkste manier om door de VS te reizen is natuurlijk met een huurauto of camper. De wegen in Amerika zijn breed en perfect ingericht voor zowel auto’s als campers. De meeste voertuigen worden geleverd met moderne GPS-apparaten, maar anders is Google Maps te gebruiken. Echter zul je soms zo afgelegen zitten dat beide opties niet goed werken. Dan is een ouderwetse kaart zeker aan te raden om mee te nemen.

De afstanden zijn groot, je zult veel in de auto zitten en daarom raden we je aan geen kleine auto te nemen, maar een comfortabele grote versie. Hoewel de kans al vrij groot is dat je sowieso een grote auto krijgt in Amerika. Wil je de ultieme vrijheid ervaren dan is een camper aan te raden. Je kunt er gemakkelijk mee naar alle nationale parken rijden.

Boek je overnachtingen van te voren

Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper én meer beschikbaarheid! Een roadtrip door West-Amerika is erg populair en als je in de grote steden of nationale parken aan de westkust wil verblijven, is het een goed idee om je accommodatie van tevoren te boeken.

Tijdens de zomerperiode is het namelijk erg druk en daardoor moeilijk om goede hotels, motels of campings te vinden in of in de buurt van nationale parken zoals Yosemite National Park of Grand Canyon. Dan zou die camper wel weer handig kunnen zijn als je niet vooruit wil plannen.

Overnachtingen in het gebied van een nationaal park zijn vaak wel prijzig. Als je de tijd en puf hebt om na een dagbezoek nog te rijden dan kun je er ook voor kiezen om alvast door te rijden richting je volgende bestemming en daardoor een goedkopere overnachting te vinden.

Neem gerust de tijd

Uitzicht over de Highway number 1 van de Pacific Coast Route in West-Amerika

Wil je alles zien en er ook goed van kunnen genieten dan mag je wel 3 weken uittrekken om de roadtrip te voltooien. De reisafstanden naar de verschillende parken kunnen soms uren duren en sommige nationale parken zijn ook gigantisch groot van zichzelf om doorheen te rijden. Gelukkig is er bijna altijd onderweg wel iets spectaculairs te zien, dus vervelen zul je je niet snel.

Een rondreis van 2 weken kan ook, maar dan zou je lang niet alles kunnen zien of uitgebreid de tijd kunnen nemen om te genieten van alles.

Koop een pas voor alle nationale parken

Absoluut een aanrader als je meerdere nationale parken wil bezoeken is de America the Beautiful – National Parks & Federal Recreational Lands Annual Pass. Een hele mond vol, maar dan krijg je ook wat. Met deze Annual Pass kun je namelijk alle nationale parken bezoeken voor een prijs van $80 in plaats van dat je voor ieder park apart een toegangsticket moet kopen. De pas is 1 jaar geldig voor 1 voertuig en voor alle inzittenden. Kinderen onder de 16 jaar hebben gratis toegang.

Zou je bijvoorbeeld alleen de 3 parken Yosemite National Park ($35), Sequoia National Park ($35) en Death Valley National Park ($30) bezoeken, dan ben je samen al $100 kwijt. Duidelijk verhaal.

Wees klaar om te stoppen

Dat klinkt gekker dan je misschien denkt. Onderweg tijdens je rondreis zul je namelijk prachtige uitzichten tegenkomen. Gelukkig zijn er vaak parkeermogelijkheden bij dit soort mooie plekken. De snelheden langs de route zorgen er wel voor om in een fractie van een seconde te stoppen, een kijkje te nemen en een foto te maken.

Kom niet zonder brandstof te zitten

Historisch Shell benzinestation in Lowell, Arizona

Zorg altijd voor voldoende brandstof, omdat je niet altijd zoveel tankstations tegenkomt op lange routes. Zie je een plek met meerdere tankstations, ga dan hier tanken. De prijzen zullen lager zijn omdat er meer concurrentie is.

Het weer kan veranderlijk zijn

Ga je in het voorjaar of najaar dan kan het zomaar zijn dat je ‘s ochtends opstond in de brandende zon en ‘s middags tot je knieën in de sneeuw. Door de grote afstanden tussen bezienswaardigheden en flinke hoogteverschillen kun je met verschillende weertypes te maken krijgen. Zorg voor voldoende eten en drinken in de auto en onderweg.

Hou er rekening mee dat je zowel een badpak als regenkleding nodig kunt hebben. Ben je van plan om ook te gaan hiken dan moet je voor goed schoeisel zorgen. Er liggen veelal goede paden, maar ze kunnen ook verraderlijk zijn. Daarnaast kan het weer zomaar ineens omslaan in de bergen. Wees dus goed voorbereid.

Spaar genoeg geld

Ja, dit is een dure reis. En ja, het zal veel kosten. Dus ja, je moet sparen. Maar het is het allemaal waard! Als je in West-Amerika bent, maak er het beste van en ga niet van een beperkt budget leven. Je kunt natuurlijk een beetje attent zijn met je geld, maar als je dat toetje wilt ga ervoor, je bent er maar één keer. Of als je een geluksvogel bent, kom je misschien terug.