boten op het strand van Tarrafal in Kaapverdië

Dit wil je zien tijdens je zonnige vakantie op Kaapverdië

Zin in een afwisselende vakantiebestemming met witte bounty stranden, groene valleien, geweldige hikes én roze-rode zonsondergangen? Zoek niet verder en boek een reis naar Kaapverdië! Deze eilandengroep heeft voor ieder wat wils: of je nu zin hebt in een ontspannen strandvakantie of wilt wandelen door bijzondere natuurlandschappen. Het kan allemaal! En het maakt niet uit of je in de zomer of de winter op reis wilt, want op de Kaapverdische eilanden is het altijd lekker weer. 

Kaapverdië ligt voor de kust van West-Afrika, ongeveer ter hoogte van Senegal. Door de naam klinkt het misschien als één plek, maar eigenlijk is het een groep van twaalf eilanden. Ook wel de Kaapverdische eilanden genoemd. Deze eilanden liggen op ongeveer 6 à 7 uur vliegen van Nederland. In de zomer heb je 3 uur tijdsverschil, in de winter maar 2 uurtjes. Geen enorme jetlag op je vakantie dus! 

Door de ligging van de eilanden is het dé plek voor een strandvakantie. Kaapverdië heeft namelijk een heerlijk klimaat. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar en de temperaturen komen niet onder de 24 graden. Ook het water wordt niet kouder dan 23 graden, dus je kunt het hele jaar door in zee zwemmen. Kaapverdië kent een kort regenseizoen van augustus tot oktober. Dan is het nog steeds zonnig en warm, maar kan er af en toe een flinke bui vallen. Het droge seizoen duurt van november tot juli. 

Lees hier alles over de beste reistijd voor een vakantie naar Kaapverdië

Kaapverdië bestaat uit verschillende eilanden die allemaal iets anders te bieden hebben. Voor de ultieme vakantie ga je eilandhoppen en combineer je twee of meerdere van de Kaapverdische eilanden. En welk eiland van Kaapverdië het leukste is? Dat mag je zelf bepalen! Om je een handje op weg te helpen zetten we de negen bewoonde eilanden op een rij: 

Santiago

Tarrafal beach op Santiago

Santiago is het grootste eiland van Kaapverdië en staat bekend als het hoofdeiland van de groep. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar dit eiland vliegen. Wandel op Santiago door het ongerepte groene binnenland en beklim de hoogste berg van het eiland Pico da Antónia. Eenmaal boven geniet je van een weids uitzicht over het natuurpark.

Naast natuur heeft Santiago ook twee historische steden om te bezoeken. Hoofdstad Praia is in de 17e eeuw door de Portugezen gesticht en daardoor vind je er veel kleurrijke Portugese architectuur. Na een middagje struinen kun je relaxen op het strand van Quebra Canela vlakbij de stad. Ook de oude hoofdstad Cidade Velha is een must-visit. Deze stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst door de vele historische gebouwen. Bezoek bijvoorbeeld het oude fort waaruit aanvallen van zee werden afgeweerd. 

Sal

Strand van Santa Maria op Sal

Sal is het ideale eiland voor een zonvakantie op Kaapverdië: spreid je handdoek uit op een van de mooie stranden van Santa Maria en spendeer de dag met je voetjes in de zee. Zin in wat actiefs na al dat zonnen? Boek een kitesurfles! Door de stand van de wind is Sal een populaire kitesurfplek op de Kaapverdische Eilanden.

En op Sal kun je nog iets van je bucketlist afspreken, namelijk walvissen spotten. Van maart tot en met mei heb je de meeste kans om deze dieren te zien. Maar niet getreurd als je niet in die periode naar Kaapverdië gaat, want op Sal leven ook de bekende Caretta schildpadden. Je kunt de schildpadden eieren zien leggen en als je geluk hebt, zie je zelfs de kleine schildpadjes naar de zee rennen. Breng daarnaast een bezoekje aan de zoutmijnen van het eiland (drie keer raden waar Sal zijn naam vandaan heeft). Je kunt zwemmen in de baden van de oude zoutmijnen, waardoor je – net als in de dode zee – blijft drijven, een bijzondere ervaring! 

Boa Vista

Strand van Boa Vista op Kaapverdië

Een van de populairste eilanden van Kaapverdië is Boa Vista. Dat komt door de parelwitte stranden die uit een reisbrochure lijken te komen, maar ook door de Viana woestijn. Op je must-do list: een ritje met een quad door het goudgele zandlandschap van de woestijn! Ook vanaf Boa Vista kun je van maart tot en met mei walvissen spotten, ga er dus zeker op uit met een boot om deze dieren te zien. Liever vanaf het strand op zoek naar zeedieren? Met je snorkelsetje op duik je de helderblauwe zee in en zwem je tussen de tropische vissen, schildpadden en het koraal. Bij Gatas Bay kun je zelfs snorkelen met – ongevaarlijke – haaien. 

Sāo Vicente 

mindelo op Sao Vicente, Kaapverdië

Waar je op andere eilanden komt voor de natuur en stranden, ga je naar Sāo Vicente voor de cultuur én het carnaval. In februari wordt in Mindelo carnaval (Mardi Gras) groots gevierd. Denk aan uitbundige parades, danseressen in opvallende kostuums en heel veel muziek. Het feest doet niet onder voor het Braziliaanse carnaval in Rio de Janeiro.

Maar Mindelo is ook een fijne stad wanneer er geen carnaval is. Je vindt er veel kunst en street-art, bijvoorbeeld in het Centro Cultural do Mindelo waar ze wisselende exposities hebben. Sla ook een rondje over de Mercado Municipal niet over, want in dit prachtige gebouw doen de locals kun boodschappen.

Santo Antão

Uitzocht op Santo Antāo, Kaapverdië

Houd je van hiken en avontuur? Dan moet je op Santo Antāo zijn! Dit is een van de groenste eilanden van Kaapverdië en een must-visit voor natuurliefhebbers. Je kunt niet rechtstreeks naar het eiland vliegen, maar er gaan boten vanaf Sāo Vicente.

De bekendste hikes op Santo Antão zijn die van Cova naar de Paúl vallei en de hike van Ponta do Sol naar Cha de Igreja. Onderweg weet je niet wat je ziet! Ook niet missen: wandelen over de Delgadinho Mountain ridge. Dit is een uitdagend wandelpad over een richel tussen twee valleien in. 

Fogo

Vulkaan pico do fogo op Kaapverdie

Nog een eiland voor de wandelaars: Fogo! Op dit eiland zijn geen parelwitte stranden, maar ruige natuur. Ook naar dit eiland kun je niet rechtstreeks vliegen, maar met een binnenlandse vlucht of boottocht ben je er zo. Bezoek in ieder geval de actieve vulkaan Pico do Fogo. Deze vulkaan is maar liefst 2829 meter hoog en je kunt ‘m beklimmen. Neem goede bergschoenen mee – je glijdt steeds naar beneden op het vulkanische gesteente – en trek zeker 4/5 uur uit voor de hike. Ook doen op Fogo: koffie drinken. Door de vruchtbare vulkanische bodem zijn er veel koffieplantages waar je de lekkerste koffie proeft.

Brava

Uitzicht over het eiland Brava, onderdeel van de Kaapverdische Eilanden

Vlak naast Fogo ligt het kleine eiland Brava. Dit is een relatief onontdekt eiland en je komt er ook niet zomaar. De enige manier om het eiland te bezoeken is met een boot vanaf Fogo. Het eiland barst van de kleurrijke bloemen en wordt daarom ook wel bloemeneiland genoemd. Ook dit eiland is weer een paradijs voor wandelaars. Wandel van het ene dorpje naar het andere langs kliffen, baaien en geweldig uitzicht op zee. 

Maio

Caretta Caretta schildpad in de zee

Nog een heerlijk rustig eiland van Kaapverdië is Maio. Als je ultiem wilt ontspannen, is dit het eiland wat je niet mag overslaan. Op Maio kan het zomaar zijn dat je een heel strand voor jezelf hebt. Door de rust is het ook een geliefde broedplaats voor de Caretta schildpad én zwemmen er regelmatig walvissen en dolfijnen voor de kust. Als dat geen paradijsje is! 

Sāo Nicolau 

Sāo Nicolau is het eiland vol contrasten. In het zuiden en oosten is het kurkdroog, waardoor het af en toe lijkt alsof je op de maan loopt. In het westen en noorden vind je juist groene bossen en uitgestrekte valleien. Waar je deze tegenstelling het beste ziet, is op het letterlijke hoogtepunt van het eiland: Monte Gordo. Op dit 1312 meter hoge punt kijk je aan de ene kant uit op de droge landschappen en aan de andere kant over de groene natuur. Een andere aanrader is het huren van een auto voor een roadtrip langs de Carbeirinho kustlijn met adembenemende kliffen. Relaxen doe je op een van de stranden langs deze route!