De reisverzekering, een kortlopende of een doorlopende?

Zonder reisverzekering op vakantie gaan is zeker niet verstandig. Op korte termijn wordt er misschien wat geld uitgespaard, maar als er iets mis gaat kost het vaak handenvol met geld. Voorkomen is dus beter dan genezen en daarom is een reisverzekering zeker aan te raden. Mensen vragen zich vaak af welke reisverzekering ze dan moeten nemen? Een reisverzekering die alleen voor die vakantie is of liever een doorlopende reisverzekering? Welke keus het beste is, hangt van een aantal factoren af. Meestal komt men als beste keus toch op de doorlopende reisverzekering uit.

De voordelen van een doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering hoeft men zich nooit zorgen te maken of de reis wel verzekerd is. Zelfs de spontane weekendjes weg vallen onder deze verzekering. Een last-minute naar een zonnige bestemming, een weekje weg in eigen land, het valt er allemaal onder. Dus zodra iemand al meer dan één keer per jaar weg gaat, heeft de doorlopende reisverzekering al voordelen. Wanneer iemand eigenlijk nooit met vakantie gaat, maar toevallig nu voor een keer wel, dan is natuurlijk een kortlopende verzekering een betere keuze.

Alle uitstapjes verzekerd

Het voordeel van een reisverzekering die het hele jaar doorloopt is dat het risico dat er vergeten wordt een reisverzekering af te sluiten zo goed als nihil is. Zeker omdat er tegenwoordig nog weleens vluchten of een accommodatie geboekt worden door de vakantieganger zelf. Een reisbureau vraagt meestal of er een verzekering moet worden afgesloten, maar dit gebeurt niet altijd bij het online boeken. Zeker niet als u bijvoorbeeld rechtstreeks bij de eigenaar van de accommodatie boekt. Met de doorlopende reisverzekering is dit uitstapje gewoon gedekt. Beter, want het is namelijk bijna niet mogelijk om vanaf de vakantiebestemming alsnog een reisverzekering te boeken.

Bijzondere vakanties

Bij een doorlopende reisverzekering kan iemand zo vaak als ze willen op reis gaan, in binnen- en buitenland. Het is wel verstandig om even te checken of alles verzekerd is. Voor bijvoorbeeld een skivakantie in Zwitserland, een zonvakantie op Curaçao of een andere bijzondere sportvakantie is meestal namelijk een aanvullend optie nodig bij deze verzekering. Ook als je heel lang op reis gaat, moet er even gecheckt worden of dit onder de reisverzekering valt. Aaneengesloten periodes van 60 of 180 dagen kunnen ook nog weleens om een aanpassing van de verzekering vragen.

Wanneer is het goedkoper?

Een doorlopende reisverzekering is al snel goedkoper dan een kortlopende reisverzekering. Er kan bijvoorbeeld als richtlijn het navolgende worden aangehouden, hoewel dit wel slechts een indicatie is. Een doorlopende verzekering is goedkoper voor alleenstaanden die een reis maken vanaf 21 dagen per jaar. Gaan twee volwassenen samen reizen dan ligt die grens al op 17 dagen per jaar. Voor een gezin met bijvoorbeeld twee kinderen is het al goedkoper om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen bij 11 dagen per jaar. Meestal is de duur van het contract voor een doorlopende reisverzekering voor een periode van een jaar. Natuurlijk kan dit gewoon weer verlengd worden na dat jaar of stopgezet.