De eilanden van de Azoren

De eilanden van de Azoren

De Azoren staan beter bekend als het Hawaii van Europa door hun ongerepte natuurschoon. Vulkanische gebieden vol kratermeren wisselen elkaar af met watervallen, geisers, kleine baaitjes, grandioze uitzichten en kleurrijke bloemenvelden. De Azoren eilanden zijn nog niet ontdekt door het massatoerisme. Daarom zijn de Azoren een perfecte vakantiebestemming voor liefhebbers van rust en ongerepte natuur. In deze blog gaan wij je vertellen wat de diverse eilanden van de Azoren te bieden hebben.

Waar liggen de Azoren?

De Azoren zijn een groep eilanden die officieel bij Portugal horen. Maar als je niet precies weet waar deze archipel ligt, ben je misschien even aan het zoeken op de kaart. De eilandengroep ligt namelijk niet aan de Portugese kust. Het dichtstbijzijnde eiland ligt maar liefst 1400 km van de Portugese kust af. De archipel telt 17 eilanden, waarvan er slechts 9 bewoond zijn. Deze 9 eilanden tellen zo’n 250.000 inwoners. Dat klinkt misschien als veel, maar dat zijn ongeveer even veel inwoners als Eindhoven of Groningen.

Doordat de Azoren bij de Europese Unie horen heb je geen visum nodig wanneer je besluit de eilanden te bezoeken. Je hebt zelfs niet eens een paspoort nodig, een Nederlandse identiteitskaart is al voldoende. Vanuit Amsterdam is het slechts 4 uur vliegtijd naar Ponta Delgada op São Miguel met een rechtstreekse vlucht.

Het klimaat op de Azoren

Ze zeggen dat je op de Azoren vier klimaten in één dag kunt beleven en daar is niets aan gelogen. Doordat deze eilandengroep ook microklimaten heeft kan het aan de ene kant van het eiland heerlijk zonnig zijn, terwijl het aan de andere kant met bakken uit de hemel valt.

Door het milde klimaat ligt de temperatuur op de eilanden ligt het gehele jaar boven de 15 graden, met uitschieters in augustus van rond de 25 graden. De beste reistijd is dan ook tussen mei en september. Ook gedurende de winter zijn de Azoren een prima vakantie bestemming, maar houd wel rekening met stormen. Een storm kan je reisplannen flink belemmeren door geannuleerde vluchten en ferry’s welke uit de vaart gehaald worden.

Bekijk meer informatie over het klimaat van de Azoren

Bezienswaardigheden per eiland

Hieronder hebben we alle bezienswaardigheden van de archipel voor je op een rij gezet. Je kan natuurlijk van één eiland genieten tijdens je vakantie, maar een rondreis over de Azoren is ook een absolute aanrader. Deze archipel is een geweldige bestemming om eens lekker te gaan eilandhoppen.

São Miguel

São Miguel is het grootste eiland van de Azoren en daardoor ook het drukst bevolkte eiland. Door de vele groene heuvels wordt São Miguel ook wel het groene eiland genoemd.

Bekijk het klimaat van Sāo Miguel

Sete Cidades

Een tweetal kratermeren, verdeeld door een smalle landbrug. Het bijzondere aan deze meren is dat het ene meer azuurblauw is, terwijl het andere meer groen van kleur is. Op deze meren kan je heerlijk kanoën, maar wandel vooral ook eens naar de uitzichtpunten Miradouro de Boca Inferno of Miradouro da Vista do Rei.

De Gorreana theefabriek

Dit is de enige theeplantage van Europa. Je kan de theeplantage bezoeken en leren over hoe thee gemaakt wordt. Waarna je kan proeven van de vers gezette thee.

Natuurreservaat Caldeira Velha

Dit natuurreservaat staat bekend om haar hotsprings.

Wandelen op São Miguel

Het eiland heeft een aantal prachtige wandelroutes als de Pico da Vara, Salto do Prego, Rota da Água en Rocha da Relva. Neem dus vooral je wandelschoenen mee.

Mosteiros beach

Mosteiros beach is een prachtige snorkel locatie aan een zwart lavastrand.

Ribeira Grande

Het mooiste strand van São Miguel.

Terceira

Terceira is door haar fraaie natuur en idyllische stadje Angra do Heroísmo het populairste eiland van de Azoren.

Bekijk het klimaat van Terceira

Angra do Heroísmo

Een idyllisch klein stadje gevuld met middeleeuwse kerken en paleizen, kleurrijke huisjes en een gezellig haventje. Deze stad staat eveneens op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Monte Brasil

De groene vulkaankrater aan de rand van de stad Angra do Heroísmo. Hier staat ook het oude fort van São João Baptista waar je kan genieten van het uitzicht over de stad en de krater.

Algar do Carvão

Wandel door het groene hart van deze vulkaan gevuld met sfeervolle verlichting.

Furnas do Enxofe

Een prachtig natuurgebied die je op eigen tempo kan verkennen via diverse wandelpaden. Al ruikt het er wel een beetje naar zwavel.

Pico

Het eiland Pico is het jongste eiland van de Azoren. Maar dat maakt dit eiland nog niet minder indrukwekkend. Het eiland wordt gekenmerkt door de Pico vulkaan en haar uitgestrekte lavavelden.

Bekijk het klimaat van Pico

Pico vulkaan

Deze 2351 meter hoge vulkaan kan je beklimmen, trek daar ook zeker een dag voor uit. De hike begint bij het bezoekerscentrum waar je een GPS tracker met noodknop meekrijgt. Wel zo fijn.

Wijngaard rondleiding in proeverij

De wijngaarden van Pico staan zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst. De locals zijn er dan ook erg trots op en leiden je graag rond. Daarnaast kan je het Museo do Vinho bezoeken in Madalena.

Lagoa do Capitão

Dit prachtige kratermeer is volgens velen de meest fotogenieke plek van het eiland.

Gruta das Torres

Deze grot heeft een indrukwekkende lengte van 5 kilometer en brengt je langs lavagesteente, stalagmieten, stalactieten en diepe groe

Faial

Beter bekend als het blauwe eiland door de grote hoeveelheid blauwe hortensia’s welke hier bloeien. Vooral in de maand juli, wanneer de hortensia’s in bloei staan, wordt het eiland bedekt onder een blauwe deken.

Bekijk het klimaat van Faial

Horta

Deze havenstad wordt gekenmerkt door zeezeilers, pleinen vol mozaïek en idyllische kerkjes.

Capelinhos

De vulkaan Capelinhos heeft een eigen museum waar je alles over vulkanisme op de Azoren te weten kan komen.

Walvissen en dolfijnen spotten

Het eiland Faial is de beste plaats om walvissen en dolfijnen te spotten.

Flores

Flores is het meest westelijke eiland van de Azoren. Fajã Grande is het meest westelijke dorpje van Europa en de hoge cliff die je hier vindt is zeker een bezoek waard.

Bekijk het klimaat van Flores

UNESCO Biosphere Reserve

Het eiland met haar ontelbare hoeveelheid bloemen voelt als de set van Jurassic Park vol watervallen, meertjes, varens en groen.

Cascata do Poço do Bacalhau

Deze prachtige waterval met bijbehorend meertje is het exotische hoogtepunt van de Azoren.

Museo da Fábrica da Baleia do Boqueirão

Het mueum waar je alles te weten kan komen over de geschiedenis van de walvisvangst op de Azoren.

Santa Cruz das Flores

De hoofdstad van Flores welke door het vliegveld in tweeën wordt gesplitst.

Corvo

Corvo is het kleinste bewoonde eiland in de archipel met slechts 17 vierkante kilometer. Het eiland kan je dan ook binnen een dag bewandelen.

Bekijk het klimaat van Corvo

Caldeirão vulkaan

De 300 meter diepe krater van deze vulkaan is gevuld met azuurblauw water die je vanuit het uitkijkpunt kan bewonderen. Dit uitkijkpunt ligt op 6km van het dorpje Vila Nova do Corvo.

Vila Nova do Corvo

Een pittoresk dorpje vol smalle steegjes, natuurstenen huizen en de Igreja de Nossa Senhora dos Milagres kerk.

São Jorge

São Jorge staat bekend om de kaas die er geproduceerd wordt volgens een oud Vlaams recept. Dit recept dateert terug aan de tijd van de Vlaamse kolonisten.

Bekijk het klimaat van Sāo Jorge

Kustwandeling

Een kustwandeling laat je de steile kliffen, fajas en natuurlijke zwembaden van het eiland verkennen.

Surfen

Dit eiland heeft maar liefst zeven plaatsen waar je het gehele jaar terecht kan voor een heerlijke surf vakantie op de Azoren.

Velas

De havenstad Velas op het eiland laat je genieten van verse vis, lekker eten, pittoreske straatjes en pleintjes met een prahtig uitzicht op de oceaan.

Graciosa

Klein maar fijn, zo kunnen we het eiland Graciosa het beste omschrijven. Het eiland wordt ook wel Ilha Branca genoemd door de grote hoeveelheid witte huisjes en windmolens die er staan.

Bekijk het klimaat van Graciosa

Overnachten in een windmolen

Als je voor een unieke overnachting wil gaan zit je hier goed. Veel windmolens hebben een prachtig uitzicht over de zee.

Furna do Enxofre

Deze zwavelgrot is het hoogtepunt van het eiland. De wandeling er naartoe duurt ongeveer 5 uur. Dus neem absoluut je wandelschoenen mee.

Santa Maria

Santa Maria is het oudste eiland van de Azoren gekenmerkt door een klein kerkje boven op een cliff. Het is ook het meest droge en zonnige eiland en heeft daarom de bijnaam Ilha del Sol, oftewel ‘eiland van de zon’.

Bekijk het klimaat van Santa Maria

Formigas & Dollabarat Reef

De rotsachtige eilandengroep Formigas, die even ten noorden van het eiland ligt, is een zeer geliefde plaats op de Azoren om te duiken. Hier vind je manta roggen, zeeschildpadden, haaien en zwaardvissen.

Praia Formosa

Praia Formosa is het enige witte zandstrand van de Azoren waar je perfect een paar uur kan genieten van zon, zee en strand.